DANSGLÄDJE. Att dansa utan krav påverkar den psykiska hälsan på flera plan, menar forskaren Anna Duberg: "Bland annat ger dans möjlighet att gå in i olika tillstånd som glädje, vemod, pondus, kraft och ilska". Foto: Ylva Bergman/Kicki Nilsson

De dansar för bättre psykisk hälsa

Dans kan stävja psykisk ohälsa. Det menar Anna Duberg, vars forskning lagt grund för en danskurs för tonårstjejer som startar upp igen på Ekerö under vårterminen.

 • Publicerad 11:53, 30 jan 2020

Kan dans hjälpa mot oro, magont, nedstämdhet, huvudvärk, sömnbesvär och
bristande självkänsla? Ja det kan det, menar Anna Duberg som forskat på ämnet vid Örebro universitet.

– I vår studie såg vi att stressrelaterade besvär minskade i den grupp som deltog i regelbunden kravlös dans, jämfört med hos dem som inte gjorde det. Och stressrelaterade besvär kan yttra sig emotionellt, till exempel med ångest, men också med återkommande smärta, säger hon.

Skippar kraven

Att dansen är just kravlös gör också att den balanserar den skolvärld som deltagarna annars lever i. Dessutom är höga krav på sig själv ofta en del i problematiken hos unga personer med psykisk ohälsa.

– Vi har inget bedömningsperspektiv och vi övar inte inför någon uppvisning i slutet av terminen. Här behöver de inte prestera något utan bara uppleva rörelseglädje i en trygg gemenskap där de är saknade om de inte kommer.

Dansgrupperna innehåller både koreografi och fri dans.

– Om man är ny på dans kan det vara svårt att släppa allt fritt, då kan det vara tryggt att ha en koreografi som man återkommer till. Men i den spränger vi också in fria moment.

Redan förra året drevs en dansgrupp på Ekerö och den 18 februari startar en ny, denna gång med stöd från kommunen.

– Jag har sett vad kravlös dans kan göra och det ska bli roligt att nu få samla en ny grupp. Inom dans finns det ofta krav på att det ska se ut på ett visst sätt, med en viss teknik. Det tänket kastar vi ut. Här handlar det om att det ska kännas på ett visst sätt, säger Sara Grändegård som är projektledare på Dansverket för Ekerös projekt.

Dansa utan krav

FÖR VEM: Tjejer mellan 13 och 18 år som lider av psykisk ohälsa.

VAR: Gymnastiksalen i Sanduddens skola.

NÄR: Tisdagar och torsdagar under vårterminen.

HUR: Sök gruppen genom skolsköterskan eller skolkuratorn på skola. Det går också att skicka in en anmälan på Dansverkets webbsida.

Visa merVisa mindre

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt