DANSGLÄDJE. Att dansa utan krav påverkar den psykiska hälsan på flera plan, menar forskaren Anna Duberg: "Bland annat ger dans möjlighet att gå in i olika tillstånd som glädje, vemod, pondus, kraft och ilska". Foto: Ylva Bergman/Kicki Nilsson

De dansar för bättre psykisk hälsa

Dans kan stävja psykisk ohälsa. Det menar Anna Duberg, vars forskning lagt grund för en danskurs för tonårstjejer som startar upp igen på Ekerö under vårterminen.

  • Publicerad 11:53, 30 jan 2020

Kan dans hjälpa mot oro, magont, nedstämdhet, huvudvärk, sömnbesvär och
bristande självkänsla? Ja det kan det, menar Anna Duberg som forskat på ämnet vid Örebro universitet.

– I vår studie såg vi att stressrelaterade besvär minskade i den grupp som deltog i regelbunden kravlös dans, jämfört med hos dem som inte gjorde det. Och stressrelaterade besvär kan yttra sig emotionellt, till exempel med ångest, men också med återkommande smärta, säger hon.

Skippar kraven

Att dansen är just kravlös gör också att den balanserar den skolvärld som deltagarna annars lever i. Dessutom är höga krav på sig själv ofta en del i problematiken hos unga personer med psykisk ohälsa.

– Vi har inget bedömningsperspektiv och vi övar inte inför någon uppvisning i slutet av terminen. Här behöver de inte prestera något utan bara uppleva rörelseglädje i en trygg gemenskap där de är saknade om de inte kommer.

Dansgrupperna innehåller både koreografi och fri dans.

– Om man är ny på dans kan det vara svårt att släppa allt fritt, då kan det vara tryggt att ha en koreografi som man återkommer till. Men i den spränger vi också in fria moment.

Redan förra året drevs en dansgrupp på Ekerö och den 18 februari startar en ny, denna gång med stöd från kommunen.

– Jag har sett vad kravlös dans kan göra och det ska bli roligt att nu få samla en ny grupp. Inom dans finns det ofta krav på att det ska se ut på ett visst sätt, med en viss teknik. Det tänket kastar vi ut. Här handlar det om att det ska kännas på ett visst sätt, säger Sara Grändegård som är projektledare på Dansverket för Ekerös projekt.

Dansa utan krav

FÖR VEM: Tjejer mellan 13 och 18 år som lider av psykisk ohälsa.

VAR: Gymnastiksalen i Sanduddens skola.

NÄR: Tisdagar och torsdagar under vårterminen.

HUR: Sök gruppen genom skolsköterskan eller skolkuratorn på skola. Det går också att skicka in en anmälan på Dansverkets webbsida.

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54