Gåva. På flera olika ställen i Bromma hade handgjorda halsdukar placerats ut på tisdagen. Foto: Mathilda Bäcklin

De delar ut halsdukar till behövande i Bromma

Även om årets första dagar varit ovanligt varma, kan en nystickad halsduk sitta bra ändå. På tisdagsmorgonen lämnade därför Bromma församling ut 30 halsdukar lite varstans i stadsdelen.

  • Publicerad 16:39, 14 jan 2020

De som var på väg till jobbet i morse, tisdag, blev nog överraskade när de kom fram till busshållplatsen. Runtom i Bromma har det nämligen placerats cirka 30 handgjorda halsdukar. Bakom initiativet står Bromma församling, men idén har de fått från norra Sverige.

– Vi blev inspirerade av Nederluleås församling som gjorde det här förra vintern, och vi tyckte det var en fin idé, säger Mathilda Bäcklin, kommunikatör på Bromma församling.

Klockan halv sex på morgonen var hon och en kollega och placerade ut halsdukarna vid bland annat Brommaplan, Blackeberg och Bromma kyrka.

De som har gjort halsdukarna går på församlingens handarbetskafé, men även frivilliga som hört talas om initiativet har kommit in och lämnat egna bidrag.

Vill sprida värme

Varje halsduk har en liten lapp fastnålad där det står att halsduken är fri att ta med sig för den som vill.

– Med det här vill vi sprida värme, både bildligt och bokstavligt. Nu när det är kallt ute är det värmande med en halsduk, men det blir också en varm känsla av medmänsklighet och glädje, säger Mathilda Bäcklin.

Men det är inte bara i Bromma som den goda gärningen delats ut. Runt 30 församlingar i Stockholms stift har hakat på idén, bland annat Solna och Sollentuna.

Om halsdukar ska fortsättas delas ut återstår att se.

– Just nu har vi inga konkreta planer på att göra det igen, men vi har märkt att det var många som tyckte det var en kul idé. Vi tänkte att vi kanske skulle få in fem halsdukar, men det blev ändå 30 stycken, säger Mathilda Bäcklin.

Värmande. En lapp med ett budskap fanns på varje halsduk. Foto: Mathilda Bäcklin