Rebecca Bergcrantz, Mira Aasma och Selen Özan är medlemmar i Oda studios. Foto: Sacharias Källdén

De driver separatistisk studio i Vasastan

I en källare på Kammakargatan huserar Oda studios. Ett musikkollektiv för kvinnor och transpersoner. Förutom att producera en massa musik ordnar de bland annat gratisföreläsningar och har en podd.

  • Publicerad 11:40, 29 mar 2019

På cirka 160 kvadratmeter på Kammakargatan 41 delar 18 medlemmar i Oda studios på fyra rum. Studiokollektivet startade i april 2017 även om planerna på ett separatistiskt ställe funnits tidigare än så.

– Jag och min medgrundare Barbara Chamoun insåg att vi behövde ett tryggt sammanhang att jobba i, ett ställe där man kan samla alla kompisar, vara kreativa ihop och jobba ostört. Vi började leta lokaler och hittade till slut den här, säger Selen Özan.

Rebecca Bergcrantz, vars artistnamn är Raindear, beskriver att de flesta studios är "automatiskt separatistiska för män".

– Det kan kännas väldigt otillgängligt i en miljö där det bara är en massa snubbar och snubbig stämning. Väldigt många ickemanliga producenter har tidigare suttit och gjort musik på sin kammare, säger Rebecca Bergcrantz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mira Aasma upplever det som mer avslappnat i Oda jämfört med andra studiokollektiv.

– Många har förutfattade meningar om hur en producent ska jobba, jag tycker det är lite mer avspänt här. Det behöver inte handla om vilken specifik dyr utrustning du använder utan snarare om vad du gör, säger hon och fortsätter:

– Att etablera en avslappnad miljö att jobba i är viktigt för att kunna släppa på normer kring hur musik och ljud ska skapas eller vad som är "rätt" och "fel".

Samtidigt tycker de att det kan bli för mycket fokus just på den separatistiska biten.

– Det är musikproduktionen som för oss samman och och ibland hamnar fokus för mycket på att vi är just kvinnor när det är all musik vi skapar som är det viktiga, säger Selen Özan.

Oda studios har bland annat en ny satsning, "Oda talks", som är gratis föreläsningar inom olika ämnen relaterade till musik. De har även en podd, Odapodden. Allt sköts ideellt och man söker hela tiden sponsorer för att kunna göra ännu mer.

– Oda talks har varit sjukt populära, det är alltid fullsatt. Producentyrket är ju ganska ensamt och det finns ett stort behov för många att träffa andra likasinnade, säger Rebecca Bergcrantz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Clara Rudelius har varit med i Oda sedan i september och känner att det har höjt hennes självförtroende.

– Absolut! Man måste tro på sig själv och inte vara rädd. Det här är ett väldigt inspirerande sammanhang.

Bland artisterna som Oda studios samarbetat med finns bland andra Veronica Maggio, Miriam Bryant, Silvana Imam och Seinabo Sey.

Oda Studios är en musikstudio och ett separatistiskt kollektiv för kvinnor och transpersoner.. Foto: Sacharias Källdén