De enas för hälsa i Enköping

Hälsoföretag i Enköping har gått samman i en ny förening. Tanken är att anordna aktiviteter kring hälsovård i Enköping. – Ytterst handlar det om fred på jorden, säger Karin Fjällström, ordförande.

  • Publicerad 14:36, 6 nov 2018

I juni i år anordnades en hälsomässa i Paus-huset i Enköping. Några av de företag som då medverkade kände att det fanns ett behov av att göra fler saker gemensamt. Man har nu startat en förening med namnet Hälsans stad Enköping i Dr Westerlunds anda ekonomisk förening. Syftet är att gynna hälsoföretagen genom att anordna gemensamma aktiviteter inom hälsoområdet.

Föreningens ordförande Karin Fjällström är också politiskt aktiv inom Nystart Enköping. Hon berättar att även kommunens upplevelsenämnd har beslutat att Enköping ska vara en hälsostad i Westerlunds anda. Att vara en hälsostad anses vara väldigt bra att kombinera med att vara en parkernas stad och en kommun som satsar på landsbygdsutveckling.

Som konkreta aktiviteter för den nystartade föreningen är det bland annat tänkt att man ska anordna en ny hälsomässa nästa år. Utöver det finns en mängd olika tankar och idéer på vad som skulle kunna göras i framtiden. Föreningen har redan nu börjat göra filmer om föreningen som ska publiceras på nätet på Youtube. Föreningen vill också fungera som en remissinstans för kommunen när det gäller hälsofrågor.

– Vi hoppas kunna samarbeta med Härjarö gård som ska bli en filantropisk kursgård, säger Karin Fjällström.

Förhoppningen är att Enköping inom några år kommer att vara känd som en hälsostad och locka till sig besökare med intresse för hälsa, som på doktor Westerlunds tid.

– Doktor Westerlund stod för kärleken till människor. Det står vi också för, säger Karin Fjällström.

Medan Westerlundsällskapet ägnar sig åt att sprida historisk kunskap om doktor Westerlund vill den nybildade föreningen skapa nya verksamheter som anknyter till doktor Ernst Westerlunds anda som hälsovårdare.

Karin Fjällström berättar att det inte finns så mycket dokumenterat om doktor Westerlunds behandlingsmetoder.

– Min tes är att han väckte något hos människor. Vi vill väcka till liv livsgnistan som gör att vi mår bättre och läker oss själva, säger hon.

Karin Fjällström är psykolog med vad hon kallar holistisk inriktning. Hon har i ett reklamblad för sommarens hälsomässa skrivit mer om vad det innebär. Att ha en holistisk syn på sig själv och världen innebär att vi kan se oss själva som energi "som vibrerar på en viss frekvens". Ämnet har varit kontroversiellt men forskningen har bevisen, anser Karin Fjällström.

– Andlighet och vetenskap har mötts i att vi är energi, säger hon.

De företag som var representerade på hälsomässan ägnar sig bland annat åt virvlat vatten, reikihealing, chakrabalansering, spirituell vägledning och hypnos. Den nya föreningen har dock ingen inriktning på alternativmedicin. Alla som ägnar sig åt "hälsofrämjande insatser" får söka medlemskap. Det innebär att en helt vanlig idrottsförening skulle kunna vara med.

– Absolut. Det är för allt som ger hälsa, säger Karin Fjällström.

– Jag är själv en före detta Friskis & Svettis-ledare, säger Monika Vasic, som sitter i styrelsen för den nya föreningen.

Alternativ medicin

Komplementär och alternativ medicin är sjukdomsbehandlande och besläktade åtgärder som utförs utanför den etablerade hälso- och sjukvården.

Alternativ medicin är inte baserad på medicinsk vetenskap eller på utbildningar som försiggår i offentlig regi eller under offentlig tillsyn. Alternativ medicin bedrivs av utövare som är självlärda eller har genomgått utbildning anordnad av till exempel en branschorganisation.

Alternativ medicin kan ibland ha ockulta inslag.
Källa: NE.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

En rulltrappa från att ha noll?

Nyheter Kortkrönika Jag hörde för ett tag sedan en podcast med fotbollsoraklet Erik Niva. Han berättade att han som barn, i norrländska Malmberget, hade en och en halv timmes bilresa till närmaste rulltrappa. Jag...fredag 22/3 9:38