Thomas och Kasper Agenberg bor i de sista hyresrätterna i området och tycker att förslaget från bostadsrättsföreningen Sjörövaren är vansinnigt. Foto: Linda Gren

De erbjuds handpenning för att flytta

En bostadsrättsförening i Älvsjö vill köpa ut sina hyresgäster och ombilda alla lägenheter till bostadsrätter. Något som fått boende i föreningen att reagera.

  • Publicerad 06:50, 11 jan 2018

I förra veckan fick alla boende i bostadsrättsföreningen Sjörövaren i Älvsjö ett brev hem om ett extrainsatt möte med styrelsen den 11/1 2018. Innehållet i brevet går ut på att man vill erbjuda alla hyresgäster ett bidrag för att säga upp sitt hyreskontrakt.

"Hyresrätterna i föreningen är en outbyttjad tillgång. Varje lägenhet som ombildas till en bostadsrätt och säljs av föreningen innebär en stor summa pengar till den gemensamma kassan. Sådana pengar skulle kunna användas för att betala av föreningens lån eller för framtida investeringar och renoveringar", skriver styrelsen i brevet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen skriver också att ju bättre ekonomi föreningen har, desto mindre är chansen att övriga avgifter kommer behöva höjas.

"Vilken människosyn har vi?"

Thomas Agenberg och hans son Kasper bor i de sista hyresrätterna i området och menar att bostadsrättsföreningens brev är vansinnigt.

– Bostadsrättsföreningen tycker bara att hyresgäster är jobbiga. Allt det här handlar ju om att någon vill tjäna pengar, säger han.

Kicki Eklöv bor i en annan bostadsrättsförening i området, där har man redan röstat igenom förslaget om att köpa ut sina hyresgäster.

– Som bostadsrättsinnehavare tycker jag att det är bra. Vi får ju ned kostnaderna. Det är ju inte så att hyresgästerna blir tvingade till att flytta, det är ju valfritt. Däremot var det inte så många hyresgäster med på mötet, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I slutet av brevet uppmanar styrelsen sina medlemmar att betänka att ett erbjudande om flyttbidrag måste vara tillräckligt lockande för att några hyresgäster ska tacka ja – trots att det innebär att de blir utan bostad.

För en lägenhet på 63 kvadratmeter värderad till 2 500 000 kronor skulle en hyresgäst kunna få mellan 175 000 kronor och 220 500 kronor, efter skatt enligt det förslag som föreningen lagt fram. Ett erbjudande som föreslås gälla i sex månader.

Vi har varit i kontakt med styrelsen för bostadsrättsföreningen, men den har avböjt att kommentera.

"Skickliga affärsmän"

Bengt Öhman, jurist på Hyregästföreningen, säger att de handlägger mellan tio och femton sådana här ärenden om året och att det är en effekt av bostadsbristen i Stockholm.

– Det är lagligt. Men de som ringer till oss känner sig oftast trängda då de inte haft för avsikt att flytta ut. En hyresgäst har sällan ekonomisk överblick över de ekonomiska förutsättningarna, något som gör att de hamnar i beroendeställning till sin hyresvärd som oftast är en skicklig affärsman, säger han.

Då en ombildning av fastigheten är en lönsam affär behöver inte processen stanna vid ett flyttbidrag för att få hyresgästerna att flytta.

– Ibland kan hyresvärden utföra en kontraktsanering, där man kontrollerar vilka som verkligen bor i fastigheten. Är man mycket på landet kan man få sitt hyreskontrakt ifrågasatt. Hyresvärden kanske meddelar att man ska göra ett stambyte och att en hyreshöjning kommer införas och att störningar kommer förekomma. Man försöker på ett eller annat sätt trycka på för att hyresgästerna ska flytta ut helt enkelt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insändare. Katter bajsar ner barnens sandlåda

Debatt "Riskerar att få kattbajs i munnen när de leker" "Tycker ni att det är rättvis att små barn som bor i er stadsdel inte får tillgång till en fräschare och mer användbar lekplats?", undrar signaturen Nathalie.söndag 17/6 20:06

Paola är tillbaka: "Folk älskar min nya låt!"

Nyheter Släpper ny musik efter 16 år "Folk behöver velighet i en verklighet som är de säkra åsikternas tid", säger Paola Bruna, artisten frän Söderort som släpper ny musik.söndag 17/6 18:00