En vuxen lärare som också blir en vän. Det tycker eleverna är viktigt för att få den hjälpen de behöver. Foto: Claudio Britos

De får elever att återvända till skolan

Enkla saker som en kopp te, en soffa och någon som lyssnar kan vara allt för att hitta tillbaka till studiemotivationen. Det säger eleverna som deltar i Skyttbrinks program för att få hemmasittare att återvända till skolbänken, och på sikt klara en gymnasieutbildning.

  • Publicerad 14:14, 15 mar 2019

"Lärarna blir som en vän. De lyssnar på en"

På Skyttbrinks gymnasium i Tumba pågår en särskild satsning för att få tillbaka hemmasittarna till skolbänken.

Kicki Hanstad Simonsson är specialpedagog och arbetar med programmet som arbetar med hemmasittarna som återvänt. Hon visar runt i lokalerna på den lilla gården i Tumba där skolan håller till. Rummen har enkla, ljusa färger och praktiskt lämpade för de olika ändamålen - för gymnasieutbildningar inom barn och fritid, byggnads och språkintroduktion.

Men alla som läser här går ännu inte på gymnasiet.

På högsta våningen i lokalen Villan finns ett loft med kök, vardagsrum och ett klassrum. Här läser en handfull elever programmet PIA (Programmet individuellt anpassad). Det är för personer mellan 16 och 19 år som har halkat efter, men nu försöker hitta tillbaka till studiemotivationen och komma in på gymnasiet.

”Känns väldigt bra”

En av eleverna, Nora, berättar att hon trivs.

– Det känns väldigt bra att vara här. Men det är klart. Jag hade velat att det här året var mitt första år på gymnasiet, säger hon.

Skyttbrinks gymnasium är en av fyra gymnasieskolor i Botkyrka med ett elevantal på 200 personer. Grannskolan, Tumba gymnasium, har ungefär 1300 elever från 30 olika kommuner.

Hjälper med behörigheten

I höstas startade Skyttbrinks gymnasium programmet för att hjälpa de högstadieelever som inte har behörighet till ett nationellt program. I dag läser fem elever på heltid och resterande enstaka kurser.

Målet är att öka antalet platser och rektorn, Christer Vestergren, säger att det har gått mycket bättre än vad de hade kunnat hoppas på.

– Programmet är fortfarande i sitt embryo, och i augusti ska det utvärderas ordentligt. Men vi har redan börjat höra om vi ska kunna ta in fler personer, och många andra har redan hört av sig till oss, så folk har redan fattat att det är en bra grej, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kick Hanstad Simonsson är specialpedagog med tidigare erfarenheter av att hjälpa ungdomar på gymnasiet, och är den enda läraren i programmet.

– Det viktigaste vi arbetar med är att få upp vanan igen att gå i skolan. Sedan ställer vi ett antal mål som eleven vill uppnå för att helt enkelt få behörighet till en gymnasieutbildning, säger hon.

Noras klasskamrater, Stefan och Kalle, har slagit sig ner i soffan på loftet. Stefan vill läsa omvårdnad och Kalle vill få behörighet för att kunna välja mellan flera program på gymnasiet.

Alla tre har hittat motivationen och är på god väg tillbaka, berättar de.

Olika anledningar

Alla har kommit hit av olika anledningar och Kicki Hanstad Simonsson säger att orsaken kan vara allt från stress till problem hemma eller utanför hemmet, eller att skolgången inte varit tillräckligt anpassad för eleven.

– Det är eleverna själva som får söka hit. Man kan inte lära någon som inte vill lära sig, säger hon.

Vad är annorlunda med att läsa här?

– En enkel sak som är väldigt bra är att man alltid kan få hjälp. Det finns någon som lyssnar, säger Stefan.

Glädje, engagemang och stolthet. De tre ledorden är skrivna på väggarna runtom i de olika lokalerna. På den här skolan ska alla hälsa på varandra. Det är en bra sak, berättar eleverna.

– Lärarna blir som en vän. De lyssnar på en, och så vill man ju ha det, säger Stefan.

– Jag har bara positiva saker att säga om det här. Det fungerar för mig och jag känner att jag vet vad jag vill göra, säger Kalle.

Kicki Hanstad Simonsson, specialpedagog, leder eleverna in på rätt väg: "Man kan inte lära någon som inte vill lära sig" säger hon. Foto: Claudio Britos

Rektorn Christer Vestergren hoppas att skolan kan utöka programmet och hjälpa fler elever. Foto: Claudio Britos