De ser till att staden fungerar även under sommaren. Foto: Jannie Flodman/Sigrid Malmgren/Claudio Britos

De får stan att funka – när andra checkat ut

Medan många sträcker ut sig på playan med en god bok och glömmer allt vad vardagsbestyr heter, ser de till att staden snurrar på som vanligt. Här är fem kämpar som får Sommarstockholm att fungera.

  • Publicerad 10:05, 25 jul 2019

Älskar sitt jobb. 34-åriga Viktor Risling jobbar som informationsvärd för Stockholms kollektivtrafik. Foto: Sigrid Malmgren

Han jobbar mitt i tunnelbanekaoset: "Har världens bästa jobb"

"Nu kommer det ett tåg! Gå inte på vita linjen!" Viktor Risling jobbar som informatör i kollektivtrafiken och i och med sommarens avstängningar har han en hel del att göra på jobbet.

Under den tid vi intervjuar Viktor Risling på T-Centralens tunnelbanestation kommer det fram någon ungefär varannan minut som frågar hur man tar sig till olika platser. Viktor svarar alla med samma lugna och vänliga stämma. Ungefär var tredje minut får vi göra avbrott och han ropar ut i sin megafon att ett tåg är på väg in till stationen och att folk ska undvika att gå på den vita linjen.

– Vi har stora problem med att folk gör det, säger Viktor Risling, som berättar att det är som mest folk under morgonrusningen.

– Under kvällen är det också mycket, men då är det mer utdraget.

Turister mindre sura

Viktor upplever att turister är bättre än stockholmare på att acceptera avstängningarna och förändringarna i tunnelbanetrafiken.

– Stockholmarna har sin invanda resrutin och blir irriterade om den ruckas, turisterna är lite bättre på att kolla kartan. Åker man någonstans där man inte varit tidigare kollar man hur man ska åka, säger Viktor Risling, som arbetat som informatör i kollektivtrafiken i snart tio år.

– Jag har världens bästa jobb. Jag får vara snäll mot folk och lösa deras vardagsproblem. Jag älskar det, säger han.

Hur hanterar du folk som är arga?

– Man får ha förståelse. Jag brukar säga att de ska kolla ut mot Söderströmsbron. Då förstår man varför det inte går några tåg. Spåren är borta, det går inte att åka där.

Trivs. "Vi är alla lite Florence Nightingale" säger Jeanette som jobbar på 112. Foto: Claudio Britos

På 112 hjälper hon folk i nöd

Jeanette är larmoperatör på SOS och är en av dem som tar emot alla nödsamtal som kommer in.

På SOS Alarm larmcentral i Stockholm märks inte sommarvärmen av. Centralen är nämligen belägen 40 meter under marken på Malmskillnadsgatan. Här har Jeanette jobbat i nio år.

– Det bästa med mitt jobb är att man känner sig tillfredsställd när man går hem. Vi är alla lite Florence Nightingale, annars så trivs man ju inte här. Vi vill stötta och hjälpa folk, säger hon.

Jeanette, som omnämns som arbetsplatsens stjärna, är nu den som jobbat där längst.

– Jag har varit med om mycket. Det är klart att det är en press på en, tar man med sig jobbet hem är man inte kvar länge. Man måste lära sig att stänga av.

"Vet inte vad som kommer hända"

Den största skillnaden under sommaren är att vattenrelaterade olyckor ökar. Men med ledigheten ökar också busringningarna. Varje år får SOS in 100 000 busringningar.

– Folk är lediga och en del har väl kanske för lite att göra. Du hör ganska snart när det är en busringning, men man måste vara vaksam i varje samtal och ta det på allvar. Men då kanske nästa person får vänta några sekunder extra och det kan betyda fara för deras liv.

Även om det är många svåra samtal, är det också många glada. Till exempel när någon ska föda barn.

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att gå till jobbet efter alla dessa år. Det är så olika varje dag, man vet inte vad som kommer hända när man svarar.

Alle man på däck. Kapten Mattias Forsberg kör pendelbåt 89 och ser till att folk kan ta sig mellan Klara Mälarstrand och Ekerö även under sommaren. Foto: Jannie Flodman

Han bor stundvis på pendelbåten

En vecka till sjöss, varvat med en vecka på land. Så ser rutinen ut för kaptenen Mattias Forsberg som ser till att pendelfärjan mellan Ekerö och Klara Mälarstrand följer tidtabellen.

Mattias Forsberg jobbar och lever varannan vecka på pendelfärjan som går mellan Klara Mälarstrand och Ekerö, som sedan i maj har börjat gå mellan destinationerna under sommarperioden.

– Det är långa arbetsdagar, från sju på morgonen till elva på kvällen, med ett uppehåll mitt på dagen. Så ser det ut en vecka, sedan har jag ledigt i en vecka. Under veckorna jag jobbar lever jag på båten, säger Mattias.

Hur tycker du att det funkar?

– Det funkar bra. Man får passa på att göra ärenden när man går i land mitt på dagen, och man lagar man i cafeterian. Men det är ju inte så att man kan kolla på tv precis, men med långa arbetsdagar hinner man inte det i alla fall. Men jag brukar ringa min sambo ibland.

Väderberoende

Eftersom detta är första sommaren som pendelfärjan går mellan Klara Mälarstrand och Ekerö, finns inget att jämföra med när det gäller färjans popularitet och mängden besökare som åker turen. Men Mattias ser ett klart samband mellan antalet pendlare och det fina (o)vädret.

– Förra helgen, när vi hade mycket fint väder, hade vi full båt nästan alla turer, men igår när värdet var lite sämre hade vi som mest 30-40 personer på en tur, säger han.

Lagens långa arm. Söderpolisen Frida tycker sig se att det är mer att göra under sommaren, ofta beroende på alkohol. Foto: Jannie Flodman

Hon håller Sommarstockholm tryggt

”Poliser är det bästa jag vet, näst efter rabarberkräm", sa Pippi Långstrump. Men tycker inte vi alla det? De ser till att en sommaren förblir en trygg tid för alla som vistas i staden. Polisen då alltså, inte rabarberkrämen.

Trots underbemanning krigar polisen på och ser till att Sommarstockholm är en säker plats att visats på. Men det är ansträngt.

– Vi är för lite poliser. Det märks extra mycket nu när man måste göra uppehåll för specialgrupperna och de som vanligtvis arbetar med dem måste gå i uniform, säger Frida Flodman som har varit polis vid Södermalm sedan 2011.

Ändå väljer Frida och flera andra att fortsätta arbeta som polis.

– Jag tycker om att hamna i situationer som man måste lösa, och att inte riktigt veta hur ens arbetsdag ska se ut. Men även känna att folk har tillit till en, samtidigt som man kan känna lite puls, spänning, säger hon.

Som polis, vad skulle du säga är utmärkande för sommaren i Stockholm, jämfört med andra delar av året?

– Det är mer att göra när det är varmt. Folk är ute i större grad och ofta får man åka på alkoholrelaterade ärenden, säger Frida och fortsätter:

– Men det är också skönare att jobba på sommaren. Man kan gå ute en stund, gå i någon park. Det är en trevlig arbetsmiljö, på så sätt.

Nöjd. Patrik Byström tycker att det är roligt att se till att gatorna är fräscha. Foto: Claudio Britos

Han håller rent på gator och torg: "Möter alltid glada människor"

Patrik Byström ser till att det är snyggt och rent på gator och torg i Söderort. Under sommaren är det mer att göra och skräpigast är det på Liljeholmstorget.

Patrik Byström och kollegan Peter städar i Söderort, i området ingår bland annat Liljeholmen, Gröndal, Telefonplan och Västberga. De börjar 6.30 och håller på till 15.30. Jobbet går ut på att tömma papperskorgar och hålla rent vid busskurer. Skräpigast bedömer de att det är vid Liljeholmstorget och Sjövikstorget.

– Det är ett roligt arbete. På sommaren är det mer att göra, då slänger folk mer skräp och det ligger mer utanför korgarna, säger Patrik Byström.

Får mycket uppskattning

Både han och kollegan Peter, som har arbetat ihop sedan i september, gillar att vara utomhus och jobba. De berättar att yrket är varierande, den ena dagen är inte den andra lik.

– Vissa dagar är det jättestökigt, andra är det rent. Vi möter alltid glada människor som säger att vi gör ett kanonjobb, ibland får vi ge vägbeskrivningar. Jag älskar att jobba och vill att det ska vara rent och snyggt, säger Peter.