Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte Sätraskolan i våras. Besöket verkar dock inte ha gjort stort intryck på eleverna – M fick bara 5,26 procent av rösterna i skolvalet. Foto: Claudio Britos (arkivbild)

De får styra om Skärholmens elever får välja

Veckan innan valet hölls skolval i flera av Skärholmens grundskolor och idag har alla röster räknats. Så här hade Sverige sett ut om Skärholmens elever fått bestämma.

  • Publicerad 13:46, 13 sep 2018

Om Skärholmens högstadieelever fått bestämma vilka som skulle styra är det korta svaret: rött. Striden står mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på tre av fyra skolor i området.

På Bredängsskolan är Vänsterpartiet största parti och närmar sig egen majoritet med 46,37 procent av rösterna, tätt följt av Socialdemokraterna.

I Bredängs andra grundskola, Slättgårdsskolan, är kampen jämnare. Bara tre röster skiljer S och V från varandra, men S går ut som vinnare med 45,05 procent av rösterna.

En station söderut, i Sätraskolan, gör både Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet sina starkaste val och får alla fler röster än Moderaterna. Men segrare är återigen Socialdemokraterna, som plockar hem 40,35 procent av rösterna. De följs av Vänsterns 16,67 och SD:s 13,16.

M-utspel om lovskola inte poppis i Sätra

På Lillholmsskolan i Vårberg är det det näst största partiet som sticker ut: SD, som fick 23,48 procent av rösterna och når en notering långt över vad partiet fick i både riksdags- och kommunvalet. Men S blev det dominerande partiet – de fick närmare 40 procent av rösterna.

Bland alla elever i Stockholm stad var det Moderaterna som var populärast, tätt följda av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Överraskande resultat i Stockholms skolval

Succé(v)alet: Vänstern gick fram starkt i 127

Så röstade skolorna

Bredängsskolan: Röd dominans. 46,37 procent röstade V. 31,84 procent röstade S. Tredje största parti var M, som fick 10,61 procent av rösterna.

Lillholmsskolan: SD:s starkaste. Sverigedemokraterna fick 23,48 procent av rösterna. Men S, V och MP får egen majoritet, med 60 procent av rösterna.

Slättgårdsskolan: Totalrött. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är nästan jämnstora och får tillsammans 86,49 procent av alla röster. Tredje största parti är Liberalerna med 4,5 procent.

Sätraskolan: Sossigt. Här är Socialdemokraterna störst med 40,35 procent. Vänstern kommer tvåa med 16,67 procent och SD trea med 13,16 procent. Centern får sitt starkaste stöd i 127-skolorna: 7,89 procent av eleverna röstade på dem.