Möjliggörare. Maria Svahn, Jonas Fridell, Amira Zamel vill få unga ut i arbete genom att hänga på fritidsgårdar bland annat. ”Tanken är att möjliggörarna ska hitta dem som inte finns någonstans”, säger processledare Jonas Fridell.

De får unga på södra sidan att vilja jobba

Genom att gejma, hänga på fritidsgårdar och i olika facebookgrupper ska möjliggörarna Amira Zamel och Maria Svahn nå de unga vuxna i Huddinge och Salem som varken arbetar eller studerar.

  • Publicerad 10:46, 12 apr 2017

Kommunen är skyldig att vara informerad om vilka under 20 år som saknar sysselsättning.

– Men när du fyller 20 faller du ur listorna. Och vad gör vi då?, säger Jonas Fridell, processledare och ungdomshandläggare på Slussen, som riktar sig till unga vuxna i Huddinge, Botkyrka och Salem som behöver extra stöd på vägen till arbete eller studier.

Ungefär var tionde ung vuxen mellan 20 och 24 år varken arbetar eller studerar, enligt Statistiska centralbyrån.

Testar ny metod

Fram till för två månader sedan saknade Huddinge och Salems kommun en metod för att kunna hitta dem.

Men nu har Samordningsförbundet Huddinge-Botkyrka- Salem fått bidrag från MUCF, Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällsfrågor, för att anställa två möjliggörare. Under ett år ska de arbeta för att nå den idag dolda gruppen unga vuxna.

– Vi uppsöker dem både fysiskt och på nätet. Vi har till exempel gått med i Pokemon go-facebookgrupper och skrivit att vi söker unga som vill jobba eller studera. Det har gett resultat. Vi får inte underskatta nätet, det är vårt nya civilsamhälle, säger Maria Svahn, en av möjliggörarna.

Knacka dörr

De har även besökt fritidsgårdar och varit ute och fältat, berättar kollegan Amira Zamel. Om det behövs kommer de börja knacka dörr. Men först tar de kontakt med familj och vänner till den person som saknar sysselsättning.

– Och nu ska vi lära oss gejma för att hitta de som sitter hemma och spelar, säger Maria Svahn.

Sedan starten för två månader sedan har möjliggörarna skrivit in en person i veckan på Slussen där de erbjuds studie- och yrkesvägledning.

– Vi har pratat med säkert 300 personer och alla känner någon som sitter hemma.

Ett visst mönster

Det finns många olika anledningar till att människor saknar sysselsättning, men det går att se ett visst mönster, menar de.

– En röd tråd bland våra deltagare är att de inte har fixat skolan och då känner de sig uppgivna, säger Jonas Fridell.

– Vi matas konstant med att det är kört om man inte klarar gymnasiet. Vi måste visa att det inte är så!, säger Maria Svahn.

En utmaning är att få dem att vilja ha kontakt med myndigheter igen, menar hon.

– Många som vi träffar är väldigt myndighetströtta. De har tappat hoppet om hela systemet. Men då kanske vi börjar med en casual fika.

För det är okej att det tar tid, menar Jonas Fridell.

– Till skillnad från Arbetsförmedlingen så jobbar inte vi med så många individer så vi kan stötta dem och låta det ta tid att komma tillbaka.

”På arbetsförmedlingen var det besvärligt”

Stefan, 23 år från Huddinge, är en av de åtta unga vuxna som fått stöd från det nya projektet Möjliggörarna för att försöka komma tillbaka i sysselsättning.

– Jag bara strosade runt i Huddinge centrum och så stoppade möjliggörarna mig och frågade om min situation, berättar Stefan, 23 år, som idag är inskriven på Slussen där han erbjuds stöd för att hitta tillbaka till studier eller arbete (se artikeln ovan).

Vid tillfället han berättar om hade han varit utan sysselsättning i ett halvår. För efter att ha avslutat en utbildning inom trädgård kände han inte för att börja söka jobb, förklarar han.

– Jag var lite deprimerad och kände inte att det fanns någon mening med att jobba. Jag hade lite ärvda pengar och föräldrar som stöttade mig.

Men när Möjliggörarna frågade om han ville ha stöd att börja jobba hoppade han på.

– Jag har varit inskriven på Arbetsförmedlingen tidigare, men det känns som att Slussen är mer specialiserade på bångstyriga ungdomar som jag. På arbetsförmedlingen var det besvärligt att behöva berätta om sin aktivitet och man var tvungen att söka en massa jobb varje månad.

De senaste två veckorna har han haft både individuella möten och möten i grupp.

– Vi har pratat om vad det handlar om att vara vuxen och försörja sig själv. Jag är definitiv mer sugen på att jobba nu. Det gäller bara att hitta någonting, säger han.

Helst skulle han jobba inom park- eller trädgårdsskötsel, men har insett att han inte kan vara så kräsen, berättar han.

Har du något tips till andra som är utan sysselsättning?

– Man får inte vara rädd för att göra fel. Varken när det gäller att söka jobb, eller när du väl kommer ut i arbetslivet. Jag har lärt mig att våga fråga.

Om möjliggörarna

Projektet Möjliggörarna har startat för att bedriva uppsökande verksamhet i Huddinge och Salem bland unga mellan 20 och 24 år som varken arbetar eller studerar.

Projektet är en del av Samordningsförbundet Huddinge Botkyrka Salem, en samverkan mellan Försäkrningskassan, Arbetsförmedlingen, Stockholms läns landsting och kommunerna Huddinge, Botykra och Salem.

Känner du någon som sitter hemma? Eller vill du ha hjälp att hitta en sysselsättning?

Kontakta möjliggörarna! Maria Svahn på
maria.svahn@salem.se eller 0704379143. Amira Zamel på
amira.zamel@salem.se eller 070437946.

Möjliggörarna finns
också på Instagram
och Facebook
@mojliggorarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.