Kostsamt. Monica Claeson tror att det kan bli svårt att bo kvar i parets gemensamma villa. Foto: Daniel Cannervik

De fick bidrag – då höjdes avgiften för äldreomsorgen

Monica Claesons sjuka man Jan beviljades bostadstillägg för att paret skulle klara sin ekonomi bättre. Då höjde kommunen hans äldreomsorgsavgift. Men allt är i sin ordning, menar kommunen.

  • Publicerad 01:15, 14 apr 2019

Vi vill inte ha bidrag om kommunen ändå bara ska plocka in de pengarna.

Monica och Jan Claeson har bott i Ekerö kommun sedan början av 1970-talet. 2012 fick Jan diagnosen Alzheimers och bor sedan ett år tillbaka på äldreboendet Söderströmsgården i Stenhamra, medan Monica bor kvar i parets villa i närheten.

Men att få ihop livet ekonomiskt blev tufft. För ett år sedan kontaktade Monica därför Pensionsmyndigheten och frågade om det fanns någon hjälp att få. Jo, Jan hade faktiskt rätt till ett bostadstillägg, vilket också beviljades i somras.

Jan Claeson fick nu drygt 1 800 kronor i bostadsstöd från Pensionsmyndigheten.

Men då höjde kommunen hans avgift för att bo på Söderströmsgården – bostadstillägget blev därmed verkningslöst.

– Vi var ju glada tills vi såg att Ekerö kommun höjde avgiften, säger Monica Claeson.

Hon blev förbannad berättar hon.

– Kommunen tar ju pengar från Pensionsmyndigheten som egentligen skulle gå till oss. Vi flyttade hit 1971 och har jobbat, slitit och betalat skatt och aldrig varit någon belastning för Ekerö kommun.

Pengarna räcker inte till både omsorgsavgifter och andra viktiga utgifter, menar Monica Claeson, som tror att det blir svårt att bo kvar i parets gemensamma villa.

– Bara den här månaden har det varit både tandläkarbesök, sjukhusbesök och han har behövt nya skor. Det går inte ihop.

Monica Claeson har nu tackat nej till fortsatt bostadstillägg och förväntar sig att kommunen samtidigt sänker och återställer Jans avgift.

– Vi vill inte ha bidrag om kommunen ändå bara ska plocka in de pengarna, säger hon.

På Ekerö kommun menar man dock att man följer nationella riktlinjer. Bostadstillägget räknas som inkomst och om inkomsten ökar påverkas också den rörliga kostnaden för omvårdnaden på äldreboendet.

– Vi utgår ifrån den riksnorm om vad pensionärer minst ska ha kvar, det är ingenting vi kan styra, säger Edda Tent-Traore, chef på kommunen äldreenhet.

Enligt den nationella riktlinjen ska man ha en viss summa pengar kvar efter att boendekostnaden är betald. Den som får en högre inkomst och har mer pengar kvar får betala maxbeloppet av omvårdnaden. Paret Claeson befinner sig sannolikt på gränsen, enligt Edda Tent-Traore.

– Men det är olyckligt om det blir plus minus noll, säger hon.

De upplever att kommunen tar ifrån dem bidraget från Pensionsmyndigheten – borde ni inte respektera att de har beviljats stöd?

– Vi måste i första hand respektera det nationella förbehållsbeloppet, säger Edda Tent-Traore.

Bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension och är en del av grundskyddet, liksom garantipensionen.

Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg i dag. Fler kan ha rätt till tillägget, men du måste själv ansöka. Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad.

Du kan ansöka från det att du fyller 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan ansöka oavsett hur du bor.

Källa: Pensionsmyndigheten

Visa merVisa mindre

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Bakom kulisserna på slottsteatern som tystnade

Nyheter "Den här teatern är unik i världen" Om allt varit som vanligt hade intensiva repetitioner inför sommarens föreställningar pågått för fullt på Drottningholms slottsteater. Istället står huset tyst och tomt. Vi tittar in bakom kulisserna...fredag 22/5 14:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt