De fick en paus från skolan – med cirkus

Cirkus Cirkör kom i veckan på Ekeröbesök. Då fick sportlovslediga lära sig cirkuskonster. – Det är massa kul, säger Eleanor Mathews Halldén.

  • Publicerad 15:53, 2 mar 2019

Ledigt från skolan och mamma och pappa är på jobbet. Vad ska man hitta på då? Syskonen Aiden och Eleanor Edwards Halldén tog bussen från Färingsö för att ta tillfället i akt och roa sig som cirkusartister.

– Vår dramaledare tipsade om det här, säger Aiden Edwards Halldén.

De var två av 20 barn mellan 10 och 14 år som deltog i sportlovsaktiviteten, arrangerad av Cirkus Cirkör och Ekerö kulturskola, i Mälaröhallen i måndags och tisdags.

Deltagarna fick bland annat prova på att jonglera med bollar och ringar och gå på lina.  

– Vi tränar massa olika cirkusdiscipliner. Det finns något för alla. Vissa vill jobba med kroppen, men det vill inte alla. Då måste det finnas olika övningar, säger Pontus Wallin, en av två cirkörpedagoger på plats i Mälaröhallen.

Han märkte ett stort engagemang bland barnen och hade ett brett utbud av aktiviteter så att barnen fick prova olika färdigheter.

– Barnen är taggade och lär sig snabbt, säger Pontus Wallin.

Repkonster

För Eleanor Edwards Halldén var övningen med ett rep och ett timglasliknande föremål som deltagarna kunde göra konster med en höjdpunkt.

– Definitivt det roligaste, säger hon.

Storebror Aiden fastnade för jonglering.

– Jag har jongleringsbollar hemma och provade med tre stycken, säger han.

Syskonen gillade tvådagarsaktiviteten och bredden på utbudet de fick möjlighet att prova på.

– Det var jättekul och jag älskar att hoppa i tjockmattan, säger Elenor.  

Projektledaren Cecilia Tzaou var nöjd med dagarna i Mälaröhallen.

– Det är första gången vi gör det här på Ekerö. Vi har pratat om att kanske prova parkour på något lov framöver, säger hon.

Fransk inspiration

Med inspiration av nycirkus i Paris startade Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björfors verksamheten. I dag består den av de två delarna konst och pedagogik och artisterna har satt upp drygt 30 föreställningar.

Verksamheten har en anläggning i Botkyrka. Den har utsetts till regional konstnärlig institution med ett fast anslag från Statens kulturråd, Stockholms stad, Region Stockholm och Botkyrka kommun. 

Källa: Cirkus Cirkör  

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15