"Nationell kris". Så beskriver Alexander Zadruzny utvecklingen av det dödliga våldet i förorterna. "Det är för mycket, vi måste få ett stopp på det nu". Foto: Claudio Britos

De fick in 100 namn på gatuvåldets offer

"Säg deras namn". Så heter den manifestation som ungdomar från Skärholmen arrangerar den 6 januari, till minne av alla som gått bort i det dödliga våldet. "Tillsammans kan vi vända det här", säger arrangören Alexander Zadruzny.

  • Publicerad 11:37, 21 dec 2018

Den 6 januari skulle Alexander Zadruznys vän Robin fylla 18 år. Det fick han inte. Några dagar efter hans femtonde födelsedag kom de första nyhetsflasharna – en skjutning har skett i Akalla.

– Jag minns det så väl. Vi hade en gruppchatt, alla vänner, och när nyheten kom började alla spekulera. Första tanken var – snälla, låt det inte vara just dem. Det var sån ovisshet. Timmarna gick och mer och mer började peka på att det var just Robin och hans bror Alejandro, minns Alexander Zadruzny.

Till slut stod det klart. Robin Sinisalos liv gick inte att rädda. Hans bror Alejandro skadades svårt, sitter fortfarande i rullstol.

– Det var en förfärlig upplevelse för oss. Då kan jag inte ens föreställa mig smärtan hos hans anhöriga. Det är det värsta som kan hända, säger Alexander Zadruzny.

Idag är han ordförande för Skärholmens ungdomsråd, UNGSK. Den 6 januari anordnar de manifestationen "Säg deras namn" på Kulturhuset Stadsteater i Skärholmen för att uppmärksamma det ökande dödliga våldet. Bara mellan januari och november i år har polisen 272 bekräftade skjutningar i Sverige. 42 döda, 129 skadade.

– Det är skrämmande siffror. Men vi vill visa att det är så mycket mer än siffror och statistik, det är människor som dör. Människor som är någons flickvän, pojkvän, syskon, barn. Det har gått så långt att varje människa som bor i våra områden känner någon, eller känner någon som känner någon, som har gått bort i våldet. Det kan inte få fortsätta så, säger Alexander Zadruzny.

Fick in 100 namn på döda

Inför manifestationen gick de ut med en efterlysning av namn på människor som dödats. Gensvaret var enormt. På den tröja som ska delas ut under manifestationen är 50 förnamn tryckta.

– Det värsta är att det bara är hälften av alla namn vi fick in. Cirka 50 var vi tvungna att sålla bort för att vi inte hann kontakta deras närmast anhöriga. Och det är bara en bråkdel av alla som gått bort i våldet. Och en ännu mindre bråkdel av alla anhöriga som har drabbats av det.

På manifestationen ska stora, ännu hemliga, artister uppträda. Sida vid sida med poeter och föreningar och som kämpar mot våldet. Alexander Zadruzny hoppas att förebilderna ska påverka unga som kommer på evenemanget att välja rätt väg. Och att manifestationen kan vara en pusselbit som påverkar samhällets makthavare.

– Vi kan bara konstatera hur verkligheten ser ut idag. Det är tråkigt, för jävligt. Men snart är det 2019, låt det vara året vi alla tillsammans vänder den här utvecklingen.

"Säg deras namn"

När? Söndag den 6 januari, klockan 16.00 till 20.00.

Var? Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen.

Kostar? Gratis.

Arrangörer? Skärholmens ungdomsråd i samarbete med Stockholms Stad, Kulturhuset Skärholmen, 127 Röster Räknas, Fuck Våldet, Lägg Ner Ditt Vapen, Förorten Mot Våld, Sveriges Ungdomsråd.