De fick lägenhet i första Stockholmshuset

De flyttar från en tvåa i andrahand till sin första egna lägenhet. Förra veckan fick Maria och Nicklas Sjögren nyckeln till en lägenhet i de nya prispressade Stockholmshusen.

  • Publicerad 11:34, 2 apr 2019

Efter nio år i Stockholms bostadskö och lika många år flyttat runt i andra hand till olika lägenheter i Stockholm, har Maria och Nicklas Sjögren fått ett förstahandskontrakt. Förra veckan gick flyttlasset för dem, och deras 2,5 år gamla dotter, till det första Stockholmshuset som nu är klart, på Bjursätragatan i Rågsved.  

– Det känns jättebra, jag är så glad! Jag ville gärna flytta till det här området. Mina föräldrar bor här och jag har växt upp längs gröna linjen, säger Maria.

Flyttar från 54 till 94 kvadrat

Deras lägenhet ligger högst upp på tredje våningen och är en fyra-rummare på 94 kvadratmeter.

– Vi flyttar från en tvåa på 54 kvadrat i Vårberg där vi bott i andra hand. Nu får vår dotter eget rum och vi får en tvättmaskin i lägenheten! Och det är nytt och fint. Här kan vi bo länge.

Stadens "billiga" hyresrätter blir dyrare än tänkt

Hyran, 12 500 kronor i månaden, är hög, men okej ändå, tycker de. De hade gärna flyttat till en äldre lägenhet med lägre hyra, men de är populära och kö-poängen räcker inte till det, förklarar de.

– Hade jag flyttat till en lägenhet själv hade jag inte kommit under 6 000 kronor, och vi är två, så det funkar, säger Maria.

– Vi har kompisar som nyligen flyttat till nyproduktion på andra platser som betalar 13 500 för en trea, tillägger de.

Inga förråd

De har balkong på baksidan av huset mot ett grönområde, fönster mot båda sidor av huset och ett kök med dubbla kylar och frysar.

– Det kan kännas lite väl lyxigt, men vi klagar inte. I vår förra lägenhet hade vi en kyl som var hälften så stor som en av de här.

Exempel på standardsänkning jämfört med ”vanliga” nyproducerade lägenheter är att det saknas vinds- eller källarförråd och en gemensam tvättstuga i huset. Istället har varje lägenhet egen tvättmaskin och ett förrådsrum i bostaden.

– De ytorna används istället till boyta, för att få in så många lägenheter som möjligt i huset, säger Eva Kasberg, kommunikationsansvarig för Stockholmshusen.

Men förstahandskontraktet är guld värt för Maria och Nicklas.

– Vi har många kompisar som gör som vi har gjort – flyttar runt år efter år till olika andrahandslägenheter, tills de är uppe i 30-årsåldern, och har väntat på en lägenhet i tio år. Det är ju katastrof, egentligen.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms "billiga" hus

SE FILMEN OVAN FÖR FLER BILDER FRÅN INSIDAN AV STOCKHOLMSHUSEN.

Stockholmshusen

Det första Stockholmshuset, Säterhöjden i Rågsved med totalt 70 hyresrätter, blev klart förra veckan. Inflyttning sker i tre etapper: april, maj och juni och lägenheterna är i storlekarna 1-4 rum, från 33 till 101 kvadratmeter. Stockholmshusen en satsning för att snabbt och kostnadseffektivt bygga nya hyresrätter i Stockholm och är ett samarbete mellan de tre allmännyttiga bostadsbolagen, entreprenörer och stadens förvaltningar. Målet är att byggstarta 3 500–5000 nya hyresrätter fram till år 2020.

Förra veckan flyttade Minttu och Nicklas in i nya lägenheten i Rågsved. Foto: Sacharias Källdén

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08