De finner lyckan i tangons vemod

Den har kallats för världens vemodigaste musikstil. Men finsk tango gör en ändå lycklig på nåt sätt. Det menar PRO Finska som bjöd på morgontango under Botkyrkas seniorvecka för att få fler äldre att förföras av dansen.

  • Publicerad 08:59, 13 nov 2017

Det är tyst i rummet. Damer och herrar sitter prydligt och förväntansfullt på stolarna längs väggen. Ett dragspelsackord i moll ljuder, Antti Kuusela och Matti Roos börjar sjunga och på några sekunder är dansgolvet fullt.

– Jag kan inte sitta still, det kittlar när jag hör tango, säger Terttu Viinikainen.

Hon och Jorma Rosenius sveper över golvet med långa steg. Jorma som dansat finsk tango i 40 år och tävlingsdansat ger en snabb kurs i finsk tango.

– Det finns allmän tango med små steg, tango med dubbelsteg och tango med långa steg och många snurrar. Man ska börja lätt och sen höja steg för steg, så ens partner hänger med, förklarar han.

Dans på boendet

PRO Finskas morgontango håller vanligtvis till i en lokal intill, men idag, första dagen på Botkyrkas seniorvecka, har de byggt upp ett dansgolv mitt inne i Tumba vård- och omsorgsboendes entré.

Så fler kan förföras av den finska tangon, berättar Anna Moisio från föreningen.

– Vi tänkte att det här kunde vara roligt att bjuda på från oss. Jag hoppas att det kan komma fler svenskar, alla som vill får komma till oss, säger hon.

Den finska tangon är stor bland Sverigefinländare. Och på senare år har den också blivit känd för en bredare publik, mycket tack vare att andra generationens Sverigefinländare tagit traditionen vidare. Bandet Darya och Månskensorkestern har ordnat tangoklubbar och på Stockholms kulturfestival har man kunnat prova på dansen.

Bäst på vemod?

Antti Kuusela som står för sången denna morgon nynnar på klassikern av finska tangoklassiker: Satumaa (Sagoland).

– Texterna handlar om kärlek. Mest olycklig kärlek, då blir det ju lite dramatik i det hela, säger Antti.

Den finska tangon kallas ibland världens mest vemodiga musikstil. Är finländare bäst på vemod? En besökare menar att svenskar visserligen också kan sjunga om olycklig kärlek, men i pop och durackord.

– Vi finnar tillhör mollbältet tillsammans med Ryssland, Slovakien och Ungern. Ni svenskar tillhör durbältet tillsammans med engelsmännen.

Liknar foxtrot

Trots vemodet gör tangon en lycklig, menar Eine Nykänen, 75, som går på morgontangon en gång i månaden.

– Man bara flyger, säger hon och ler stort.

Den finska tangon är mer taktfast och sägs likna foxtrot mer än den sensuella argentinska tangon. Hur avancerat man dansar beror på ens nivå och hälsa. Små steg och få snurrar för den som vill dansa lätt, längre steg och fler snurrar för den mer erfarna.

Kan vem som helst lära sig finsk tango?

– Jaaa, svarar Eine och Pepita Näsman, 68, i kör.

– Det är lätt, du ska bara låta dig följa med i dansen, säger Eine.

Tango är bra träning för kroppen, men Pepita dansar framför allt för själens skull.

– Jag brukar dansa hemma för mig själv, då blir det riktig fart! Det är svårt att förklara vad som händer, men tangon känns ända in i hjärtat. Men man måste nog vara finsk för att förstå, säger hon.

Morgontango med PRO

PRO Finska ordnar morgontango första måndagen varje månad.

Vill du vara med? Mejla botkyrka.finska@pro.se eller ring 08-530 309 35.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.