Som bröder. Det var när barndomskompisarna Milo "Mile" Micanovic och Novica "Nova" Milosanhovic, uppvuxna i Slovakien, träffades av en slump på tunnelbanan en tidig morgon efter att de båda separat kommit till Stockholm som de bestämde sig för att starta Videogrillen i Skarpnäck. Nu fyller den 25 år. Foto: Sacharias Källdén

De firar 25 år med populär grill i Skarpnäck

Finns stans bästa souvlakitallrik i Skarpnäck? Ja, om du frågar stans stoltaste gatuköksägare Nova och Mile. I år firar deras Videogrillen 25 år.

  • Publicerad 16:35, 25 jan 2019

Dagen före vårt besök på Videogrillen blir vi varnade.

– Kom inte mellan 10 och 13, då är det kaos! säger ägaren Novica "Nova" Milosanhovic på telefon.

Vi ramlar in 12:40. Vid det laget har det hunnit lugna ner sig en aning, restaurangen är halvfull. Bakom disken står grillens andra ägare Milo "Mile" Micanovic och det yngre förvärvet Yusuf Öcöt. De håller ställningarna medan Nova är ute på ett ärende. Kanske handlar han 350 kilo kött? Det är nämligen vad som går åt varje månad – bara till souvlakitallrikarna.

– Vi har Stockholms bästa souvlakitallrik! Det vet vi efter 25 års undersökning av folk som kommer hit och äter den, säger Nova när han slutligen är tillbaka i lokalen.

Politiskt bråk om Skarpnäcks parklekar

Jean-Pierre Gonzales och Gabriel Manosalva, uppvuxna i Skarpnäck och på Videogrillens mat. "Mile är den enda som kan vara hård mot en men som man ändå vill komma tillbaka till. Det blev som ett hem och då lärde man sig att visa respekt. Vi hängde alltid här som kids" säger Jean-Pierre Gonzales, som är på återbesök. Foto: Sacharias Källdén

Som journalist vill man ogärna ta ställning i en sådan känslig fråga. Vi nöjer oss med att lyssna på Novas historier om kunder som besökt grillen genom åren. Det rör sig om folk från Skärholmen, Nynäshamn – och Finland.

– De säger: "Vi hann inte ens packa för att vi ville käka souvlaki!", säger Nova.

– Först kommer de hit och äter souvlaki, sedan åker de och besöker släkten, fyller Mile i.

Vid ett av borden sitter vännerna Jean-Pierre Gonzales och Gabriel Manosalva. De är uppväxta i Skarpnäck och har besökt Videogrillen sedan de var små.

– Det har blivit mer sällan sedan jag flyttade till Farsta, men jag kommer fortfarande hit när jag har vägarna förbi, säger Jean-Pierre som (naturligtvis) äter souvlakitallrik.

Den berömda och hyllade souvlakin. Foto: Sacharias Källdén

En dikt som en grupp tonårstjejer skrivit till Mile och Nova. Foto: Sacharias Källdén

Planer på mer vegetariskt

Vännen Gabriel har gått vidare när det gäller mat och tuggar i stället på köttfärsrätten cevapcici.

– Jag har varit här så många gånger, förklarar han.

I december är det 25-årsjubileum för Videogrillen, men Miles och Novas sug efter att införa nya rätter är lika stort som alltid. Bland annat finns planer på fler lättare, vegetariska alternativ.

– Man måste hela tiden hänga med i trenderna och prova nya saker. Det kostar att ligga på topp, säger Nova.

"Våra pappor är stolta över oss, de säger att det är ovanligt att man kommer överens så här länge. Tricket? Visa respekt. Man lär sig med tiden hur den andra funkar. Han drar på sitt sätt och jag på mitt. Vi bor också nära varandra i Söderort och har semesterhus nära varandra i Slovakien" säger Mile. Foto: Sacharias Källdén

Videogrillen i Skarpnäck

Vad: Gatukök grundat 1994 av Milo "Mile" Micanovic och Novica "Nova" Milosanhovic

Var: Skarpnäcks Allé 66.

Antal besökare: 280 – 300 gäster dagligen, varav 50 – 60 vid lunchtid. Inom tre månader ska antalet lunchgäster ha ökat till 100, enligt Novica.

Populäraste rätten: Souvlakitallrikarna som står för 60 – 70 procent av måltiderna, men kebab, gyros och halloumiburgare går också bra.

Kuriosa: Videogrillen har fått sitt namn efter en videobutik som tidigare låg i samma hus. Där jobbade för övrigt Miles och Novas fruar.

Visa merVisa mindre