300 spelare. Och 10 000 åskådare. Så såg det ut på Enskede IP förra året, nu kommer cupen även till Södra Sidan. Foto: Oscar Söderlund

De firar flaggan med fotboll för alla

Efter succén i Enskede förra året sprids turneringen Tillsammans cup även till södra sidan. På nationaldagen möts spelare som har varit i Sverige alltifrån några månader till hela livet i Sätra och Tullinge.

  • Publicerad 10:19, 5 jun 2017

Mazen El -Sayeh, SPFF i mitten. Foto: Patricia Palma

– Vi har ju inget riktigt firande av nationaldagen i Sverige, så det här är ju ett jättebra sätt att fira och visa att alla kan umgås och spela fotboll tillsammans. Vi tror att man kan skapa ett bättre samhälle med hjälp av fotboll och därför var det en självklarhet för oss att vara med och arrangera det här, säger Anna Petré, Tullinge Fotboll.

De är en av fotbollsföreningarna som på nationaldagen arrangerar Tillsammans cup – fotbollsturneringen som startade i Enskede förra året och nu har spridit sig till hela landet. Målet är att få nyanlända och ungdomar som bott längre i Sveriges att mötas på fotbollsplanen.

Fotbollscupen gjorde succé – sprids över hela landet

I Tullinge blir det en heldag på Brantbrinks IP.

– Fotbollen kommer vara huvudfokus, men vi kommer även ha prova-på med Alby cricket, hoppborg för de mindre, ansiktsmålning och en ballongartist. Även en naprapat och en kiropraktor kommer finnas på plats för att svara på frågor och ge lättare behandlingar, säger Anna Petré.

Vill få fler att spela fotboll

I Sätra står Svensk-Palestinska FF värdar för cupen på Sätra BP. De har redan ett lag för ensamkommande och hoppas att turneringen ska få fler, både nyanlända och unga som vuxit upp här, att plocka upp fotbollsskorna igen.

– Just i den åldern (14-18 reds. anm.) är det många som lägger av med fotbollen och vi vill få dem att fortsätta. Bland ensamkommande är fotbollsintresset stort, men många känner inte till det svenska föreningslivet så bra. Det här blir ett utmärkt tillfälle att berätta mer om det och vad som krävs för att spela i en klubb, säger Mazen El-Sayeh, lagledare.

I både Tullinge och Sätra kommer lagen sättas ihop av arrangörerna innan turneringen.

– Först och främst för att det ska bli jämnt mellan lagen. Men också för att det ska vara roligt och att unga som inte skulle mötas annars möts, säger Mazen El-Sayeh.

Tillsammans cup på Södra Sidan

Tullinge: Tullinge Fotboll står för arrangemanget på Brantbrinks IP, klockan 10-16 den 6 juni. Öppet för alla ungdomar i åldern 13 till 20. Föranmälan sker till kansliet@ttpfotboll.se, senast måndag 5 juni. Föreningen har även en insamling av begagnade fotbollsprylar, framför allt fotbollsskor och benskydd, som kan lämnas in till kansliet.

Sätra: Svensk-Palestinska FF är arrangörer för Tillsammans Cup på Sätra BP, som startar klockan 9 den 6 juni. Öppet för alla i åldern 14 till 18. Föranmälan sker till:
mazen@spff.se, ange namn och ålder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.