Det kinesiska nyåret är årets viktigaste högtid för familjen Hu: Haiwen Hu (till höger), hustrun Hong Lin och sonen Daniel Hu. Familjen har även en yngre dotter, Yuhe. Foto: Robin Högberg

De firar nyår i Täby – mitt i februari

Årets viktigaste högtid för familjen Hu står för dörren och förberedelserna är i full gång. Vi har träffat Haiwen, Hong Lin och Daniel Hu – några av de många nyinflyttade kineser i Täby de senaste åren.

  • Publicerad 11:56, 8 feb 2018

Det kinesiska nyåret firas enligt den traditionella kinesiska kalendern och infaller i år den 16 februari.

– Nyåret är en urgammal kinesisk tradition som bär hopp om en bra framtid. Det sätter tonen för det kommande året, säger Haiwen Hu, som bott i Täby med sin familj i drygt fem år.

I år är det hundens år enligt den kinesiska kalendern, som innehåller tolv djur. Men hur nyåret firas varierar beroende på var i Kina man bor.

– Vi lutar mer åt traditionerna från norra Kina. Där brukar man till exempel hålla sig vaken hela natten och invänta det nya året, för att vaka efter onda andar och demoner, säger Haiwen Hu.

– Det finns även en tradition av att ge pengar till barnen, vilket ska göra att de får ett hälsosamt och bra liv, säger sonen Daniel Hu.

Veckan innan nyårsdagen brukar de storhandla, storstäda och sätta upp dekorationer som lyktor och olika kinesiska tecken om ska ge lycka och välstånd.

– Vi brukar ha uppemot tio rätter, däribland kyckling, fläsk och fisk. På kinesiska är uttalet för "fisk" likt uttalet för "spara", och att spara en bit av fisken, och inte äta upp hela, symboliserar att man ska ha pengar hela det kommande året, säger Daniel Hu.

Familjen Hu har bott i Sverige i sex år och lämnade Kina eftersom de tröttnat på det kinesiska samhällets begränsningar och förtryck. Efter ett år i Vällingby flyttade de till Täby. Sedan dess har de märkt en ökning av kinesiska familjer i området.

– I början var det bara vi och en familj till, men de senaste tre åren har vi blivit sex kinesiska familjer bara i lägenheterna runt vår innergård. Och vi ser allt fler kineser i Täbys matbutiker, säger Haiwen Hu.

Vet du varför kineserna lockas till Täby?

– Kineser värdesätter god utbildning. Det är det vanligaste skälet och var därför vi flyttade hit. Man flyttar hit och säger sedan till vänner och övrig familj, och jag tror att fler och fler kineser kommer flytta hit, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm