FISKELYCKA. Miroslav Milanovic kommer ner till Albysjön nästan varje dag efter jobbet. "Jag kan inte vara hemma, då blir jag rastlös. Så jag cyklar ner och fiskar några timmar". Foto: Claudio Britos

De fiskar efter lugn och ro i sommar

Visst nappar det! I Albysjön drar fiskarna upp både braxen och mört. Men egentligen handlar det mest om lugnet och mindre om vad som fastnar på kroken.

  • Publicerad 08:00, 15 jul 2019

Det är stilla nere vid Albysjön. Marjan Milovanovic sitter med sitt metspö i vattnet och tittar på flötet. Han kommer hit när han är ledig, några timmar varje gång.

– Jag sitter i lugn och ro. Jag brukar inte prata när jag fiskar, säger han.

Men trots att SkärholmenDirekt stör lugnet svarar han ändå tålmodigt på våra frågor.

– Det nappar bäst på natten, men eftermiddagar kan också vara bra. I dag har jag fått en braxen på ungefär två kilo, säger han.

NÖJD. Marjan Milovanovic tycker mest om att meta. Under vintrarna fiskar han ibland efter laxöring i havet, men han är inte förtjust i isvaksfiske. Foto: Claudio Britos

Inne i den vik i Albysjön där vi står får man mest mört och braxen, och för de använder Marjan helst brödbitar och majskorn som bete. Men det finns även abborre och gäddor i sjön, och nere vid kanalen vid Flottsbro kan man få gös, berättar han.

Gös kan man även fiska efter i Mälaren, vid Fittja, berättar Miroslav Milanovic, som fiskar bredvid. Tumba och Tullinge har han också hört ska vara bra för fiske, men själv fiskar han bara i Alby.

– Det är nära. Jag bor i Alby så jag cyklar ner efter jobbet, säger han.

Mest av allt hoppas han på att få en sutare på kroken. Men den är svårfångad.

– I år har vi inte fått någon, men förra året fick vi upp tre stycken här. Det är en väldigt fin fisk. Den är ovanlig, men den finns, säger han.

För god fiskelycka behövs lugn och ro. För mycket oväsen skrämmer bort fisken. Och det är bra om det inte blåser.

– Men egentligen kan man inte räkna ut när det är bäst. Även om man planerar mycket så blir det ibland ingenting. Man får njuta ändå, av naturen och lugnet, säger han.

BETE. Miroslav Milanovic använder ofta larver som han köper i en fiskebutik i Masmo som bete: "Det funkar med maskar som man själv gräver upp också, men det blir lite smutsigare så jag föredrar de här". Foto: Claudio Britos

LUKTAR. Blandningen av blött bröd och ett betespulver ska locka fram fiskarna. "Fiskar känner lukten av det. För människor luktar det inte gott, men fiskarna tycker om det", säger Miroslav Milanovic. Foto: Claudio Britos

Han har en limpa med bröd med sig och det blöter han ner och blandar ihop med ett pulver han köpt i en fiskbutik i Masmo. Den luktar starkt och ska locka till sig fiskar.

Han blandar ihop det till klumpar stora som tennisbollar och slänger i några stycken på samma ställe i vattnet. Sedan sätter han en larv på kroken och slänger i reven.

– Och nu väntar vi. Ibland går det snabbt, ibland måste man ha tålamod.

Den här gången går det fort. Bara någon minut senare nappar det och Miroslav drar upp en liten mört.

– Titta, den var jättefin, säger han och klappar den ömt. Han tar försiktigt av den från kroken och sätter sig på huk för att släppa ut den igen.

– Så där ja, gå du, säger han till den när den med ett snabbt slag med fenan försvinner under näckrosbladen.

FRI. Både Miroslav och Marjan släpper ut alla fiskar de fångar. "Drar jag upp något stort brukar jag fråga de andra som står här om de vill ha den, men om de inte vill så lämnar jag tillbaka den i sjön. Jag fiskar bara för att det är roligt, inte för att äta", säger Miroslav. Foto: Claudio Britos

Fiske

Är du sugen på att fiska i sommar? Här är en snabbguide till Mälarfiske:

- Vattnet utanför Bredäng, Skärholmen och Vårberg räknas som enskilt vatten. Det betyder att du som privatperson fritt får fiska med handredskap, alltså med till exempel metspö eller kastspö. Linan får ha maximalt tio krokar.

- Du får fiska både från land och från en båt.

- Metoder som är direkt beroende av att du fiskar från båt, som trollingfiske eller dragrodd, är inte tillåtet för privatpersoner om du inte har fiskekort, ett så kallat TDA-kort.

- Du får inte placera ut några fasta redskap om du inte har tillstånd.

- Du får aldrig fiska närmare än 100 meter från fiskodlingar eller professionella fiskeredskap.

- För att fiska kräftor krävs ett särskilt fiskekort, men kräftsäsongen inleds först i mitten på augusti.

Visa merVisa mindre