Nyfikna. Gröndalsbor kunde i veckan se den nya sparvvillan målad av Elisabeth Ahlström och Maria Munck. Foto: Claudio Britos

De fixade nytt drömhus åt Gröndals fåglar

Det klassiska fågelhuset på Ormberget var fallfärdigt – då ryckte grannarna in. Nu kan Gröndals fåglar flytta in i en ny drömkåk.

  • Publicerad 15:27, 7 maj 2020

Det var ett omtyckt och välbesökt litet rött hus som stod i hörnet där Sjöbjörnsvägen möter Matrosbacken, både av sparvarna och Gröndalsborna. Men efter att ha huserat småfåglar i ur och skur i flera decennier började det gamla fågelhuset att ge upp.

Det fick Gröndalsborna Maria Munck och Elisabeth Ahlström att slå sig ihop för att fixa ett nytt hem till Ormbergets flygare. För ungefär ett år sen drog de igång projektet och i veckan stod nybygget klart. Det firades av många grannar med sång och bubbel.

– Huset har verkligen varit ett riktmärke här i backen och det var så synd att det föll ihop. Nu har vi ett nytt Gröndalshus, gjort med stor snickarglädje. Det är väldigt personligt, precis som Gröndal. Lite lekfullt, säger Maria Munck.Huset är snickrat av en annan Gröndalsbo, Rolf Carlbom, som Elisabeth och Maria fick kontakt med av en slump. En dag sprang de in ett par fågelmatande tjejer vid huset som hjälpte dem att efterlysa en snickare i en lokal Facebookgrupp. På så sätt tussades trion bakom huset “Fågel blå” ihop.

Ryckte in. Gröndalsbon Sonja Brunell (till höger) efterlyste en snickare och fick napp. Foto: Claudio Britos

– Det visade sig att Rolf redan då hade planerat och nästan byggt färdigt ett nytt hus som vi sen har målat. Vi var först inne på att det skulle vara rött precis som det gamla men när jag såg den här blåa färgen blev jag helfrälst. Det lyser! säger Elisabeth Ahlström.

Fler klassiska hus

Exakt hur länge det har stått ett fågelhus på platsen verkar ingen veta, men den röda stugan som nu har plockats ner sattes dit av Olle Österlund för ungefär 20 år sedan. Han har också byggt ett annat populärt miniatyrhus på Utkiksbacken. Nyfikenheten och frågorna kring husen på berget har varit många genom åren, berättar hans sambo Anna Reimar.

– Det röda fågelhuset byggdes med ett äldre hus som stått där som förebild. Husen har också inspirerats av många av de gamla, fina flerfamiljsvillorna på Sjöbjörnsvägen, Utkiksbacken och andra platser i Gröndal. Det är roligt att någon annan nu tagit upp stafettpinnen och gjort något nytt och eget. Det blev jättefint, säger Anna Reimar.

Gammalt och nytt. Det röda huset hade gjort sitt efter 20 år. Nu finns en ny blå villa för Gröndals fåglar att flytta in i. Foto: Claudio Britos

Minihus i Gröndal

På Sjöbjörnsvägen/Matrosbacken har det länge stått olika fågelhus.

Det röda huset som nu har tagits ner var en upprustad variant av ett hus som tidigare stod i kvarteret Ratten.

Det var ursprungligen byggt av kvarterets vaktmästare. Han skulle kassera det när det räddades av Olle Österlund.

Visa merVisa mindre