Bagarstugan. I den lilla stugan som hör till Ulvsättra gård i Kallhäll bakas det ofta tunnbröd i den vedeldade ugnen, på bild syns bagaren Bern Nordin i färd med att förpacka bröd. Foto: Mikael Andersson

De fixar färskt tunnbröd i Kallhäll: "Ett kulturarv"

Har du lagt märke till att det ibland ryker från den lilla stugan som hör till Ulvsättra gård? Inga konstigheter – det är tunnbrödsbakning som pågår.

  • Publicerad 11:27, 7 jun 2019

– Funkar det här?

– Nej, det ska kavlas ut mer. Och ta mer mjöl!

Det går undan i bagarstugan som hör till Ulvsättra gård. Annat var det för ett par decennier sedan. När bagarmästare Bernt Nordin då klev in i den gamla bagarstugan var den vedeldade ugnen trasig.

Han tog hjälp av en kakelugnsmakare för att laga den, och sedan dess bakas det tunnbröd här, enligt tradition från norröver.

– Alla tycker det är så roligt, det här med tunnbröd! Det är lite konstigt här i Stockholmstrakten, säger Bernt Nordin.

Genom åren har han hållit i otaliga kurser i tunnbrödbakning, och nu är det fullt hus varje tisdagskväll. Då är det nämligen dans i Ulvsättra, och i pausen kan dansarna komma och köpa bröd från ugnen som går varm tvärs över vägen.

Viker. Elisabeth Bränneland viker ihop bröden så snart de tagits ur ugnen och förpackar dem i påsar, för att de inte ska bli hårda. Foto: Mikael Andersson

Snabbt. Bröden är bara inne i ugnen runt en minut, annars blir de brända. Foto: Mikael Andersson

Bröd med historia

Och raskt går det – när ugnen är som varmast i början av kvällen är det knappt en minut per bröd inne i ugnen som gäller.

Det är som ett löpande band, fast allt sker för hand. Monica Nordin är en av dem som är på plats för att lära sig baka. Som barn i ångermanländska Ådalen brukade hon smula ner tunnbröd i fil, och när det var bakningsdags var hon på plats.

– Jag är gammal hushållslärare, så jag borde kunna baka tunnbröd, men kan det inte! Därför är jag här för att lära mig, säger Monica.

Vid ett annat bakbord står Jämtlandsbördiga Rolf Lund och kavlar ut deg. Även han har barndomsminnen kopplade till brödet.

– Jag är nästan uppväxt inne i en bakugn! Då var det tunnbröd som gällde varje höst. Stora, torra bröd som höll hela vintern och som vi åt ihop med älgkött.

Trots att han inte bakat så mycket tidigare så finns finessen där, fast den bottnar i en helt annan erfarenhet än just bakning.

– Jag stod med vid morsans bakbord som liten. Man har lite talang därifrån! Och så är jag gammal murare, den här bröddegen är lite som murbruk! Det är samma konsistens, berättar Rolf.

Bagarmästare. Bernt Nordin började sin bagarkarriär på Gillesgården i Kallhäll i slutet av 1950-talet. Det var på hans bevåg som ugnen i bagarstugan lagades för runt 20 år sedan. Foto: Mikael Andersson

Kavlat och klart. Bröden måste kavlas ut ordentligt för att bli riktigt tunna när de ska möta sitt öde i ugnen. Foto: Mikael Andersson

"Alltid velat lära mig baka"

Sedan i höstas är även Elisabeth Bränneland på plats kvällarna det vankas bakning.

– Det är jätteroligt det här, och en gemenskap. Det är så förmånligt att det finns en riktig tunnbrödsugn i Järfälla, där man kan lära sig baka. Det är svårt att få bröden runda och fina, det tar en liten stund. Men det är jätteroligt när man får till det.

Även för Elisabeths del finns tunnbrödet med sedan barnsben, då hon brukade tillbringa somrarna i slutet av 50-talet i Jämtland.

– Fast som barn åt jag bara! Men jag har alltid velat lära mig baka tunnbröd, det är ett kulturarv. Min sommarmamma bakade jämnt tunnbröd, men då kallade vi det pickebröd!

Färskt tunnbröd i Kallhälls bagarstuga

✓ Det arrangeras kurser i bagarstugan som hör till Ulvsättra gård, och den som gått kursen kan sedan hyra stugan för att baka på egen hand. Kurserna arrangeras via Studieförbundet Vuxenskolan.

✓ Det går att köpa bröd direkt från bagarstugan, som ofta har öppet på tisdagar. Se Ulvsättra gårds hemsida eller håll utkik efter skylten som finns vid Ulvsättravägen när det är öppet.

✓ Besök ulvsattrabgf.se för mer detaljer och information om när det är dans.

Stockholm Direkt