Charlotta Öberg, Nina Svedman, Beatriz Lopez, Camilla Wessman. Foto: Erik Simander

De fixar flådigt häng för stans flator

4 000 lesbiska stockholmare kan inte ha fel – att hänga i hotellbarer är det nya rosa.

  • Publicerad 08:00, 30 sep 2017

Klingande champagneglas, mjukröd belysning och eleganta jazzslingor ur högtalarna. Den sensuella atmosfären i en riktigt bra hotellbar bäddar helt klart för härlig flirt. Något som Beatriz Lopez, Nina Svedberg, Camilla Wessman och Charlotta Öberg tagit fasta på, genom att var femte vecka, med hundratals lesbiska i släptåg, ta över stans hotellbarer – och göra dem till sina egna.

Allt började för fem år sedan, när restaurang Roxy vid Nytorget, ett väletablerat stamhak för stans lesbiska, bommade igen. Tomrummet blev enormt, eftersom alternativa mötesplatser då – liksom nu – var försvinnande få, menar Beatriz Lopez.

– På de vanliga gayklubbarna är det ofta 80 procent män. Många av oss äldre känner kanske inte heller för att klubba längre, men vi vill fortfarande umgås och träffa nya människor, säger hon.

Tröttnade på män i metal – fixar egen festival

– Jag tror många av oss som kom ut på 80-talet också var trötta på att hänga i fuktiga källarlokaler, med galler för fönstren och pissljummen öl liksom. Vi kände att det var dags för lite flärd, och också att våga ta plats i det offentliga rummet, säger Nina Svedberg.

Trion startade en Facebookgrupp med namnet Hotellhänget, och bjöd in några vänner till ett mingel på Clarion. Första gången kom femton personer. När det var dags igen tre veckor senare, fick de en chock.

– Det vällde in minst 150 tjejer. Då kände vi wow, vi fyller verkligen ett behov, säger Camilla Wessman.

Mytomspunnet sällskap

I dag har gruppen vuxit till hela 4000 medlemmar, med ett åldersspann på mellan 18 och 70 år, varav många reser från hela landet för att sluta upp på minglen. Charlotta Öberg, 30, som i dag anslutit sig till arrangörs-trion, minns hur pirrigt det var när skulle gå på sin första träff.

– Det hade viskats länge om det bland oss yngre. Det hela var så mytomspunnet, typ "har ni hört om det där hemliga hotellsällskapet, där alla gammelflator hänger?".

– Så kom du hit och blev shanghajad av oss tanter direkt, säger Camilla Wessman och skrattar.

Hotelhänget. Beatriz Lopez, Camilla Wessman, Nina Svedman och Charlotta Öberg. Foto: Erik Simander

Anledningarna till att minglen blivit så populära är förmodligen lika många som medlemmarna, tror de. Men en klar fördel är att hotellbarer till sin natur känns kravlösa och lättillgängliga. De yngre kan använda minglen som förfest innan de virvlar vidare ut på nattklubb – samtidigt som de äldre kan ta stanna på en snabb drink innan de går hem igen.

– Det är fint när de äldre pionjärerna, som man själv har sett upp till, kommer hit och ser att allt de gått igenom faktiskt lett fram till det här. Att vi nu vistas i finrummen som vem som helst, säger Nina Svedberg.

Dags för supervågad queer-filmfestival

– Samtidigt är det nyttigt för oss yngre att träffa de äldre generationerna, för att förstå vår historia. I dag är det ett mer öppet klimat och vi kan ibland hålla hand med våra flickvänner på stan, men vi har ju dem att tacka för att vi kommit hit, säger Charlotta Öberg.

"Har skapat det vi saknat"

Att vistas i just hotellobbys kan dock ge upphov till en del dråpliga möten. Som den där gången när minglet sammanföll med en internationell urologkonferens – med en klar överrepresentation av kostymbeklädda män, tillsynes helt oförstående över det svala intresset från de hundratals brudarna i baren.

–  Haha, ja det är rätt vanligt att någon snubbe kommer in och man riktigt ser hur han spänner upp sig och tänker “Ojävlar, vad mycket brudar!”. Sedan ser man hur han får allt mer slokande hållning ju längre tiden går. Men det kan nog vara nyttigt för andra att känna hur det är att vara en minoritet, säger Charlotta Öberg.

Fortfarande anser de att krog- och nöjesutbudet för lesbiska i Stockholm är skralt.

– Men nu har vi skapat det vi har saknat, säger Beatriz Lopez och fortsätter:

– Häromveckan hörde jag om två som träffats på vårt mingel och förlovat sig, och de hade Hotellhänget som inskription i förlovningsringarna. Vi kommer fortsätta till hotellen slänger ut oss.

Fakta: Hotellhänget

- Facebookgrupp med nästan 4000 medlemmar, för tjejer och icke-binära som gillar tjejer, i blandade åldrar.

- Möts upp var femte vecka i en hotellbar för att umgås. Oftast blir det Clarion vid Skanstull eller Rival med Mariatorget.

- Har inga restriktioner kring vilka som får komma, "det går utmärkt att dra med ett gäng grabbkompisar eller sina föräldrar om man känner för det".

- Mottot är att minglen ska präglas av snällhet mot varandra. Om en inte vågar komma själv, går det bra att skapa en tråd i gruppen.

- Vill du vara med? Joina Facebookgruppen!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.