De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.

  • Publicerad 18:30, 23 maj 2018

Kungsholmens Folkfotbollsförening har inte funnits mer än sedan strax innan årsskiftet på pappret. Men den föddes däremot några år tidigare genom ”gubbfotboll” där ett gäng föräldrar, som hade fotbollsspelande barn, och deras tränare började lira på lördagsmorgnarna, enligt ordförande Tomas Kesa och Arne Evertsson.

”Gubbarna” spelar fortfarande på helgerna i Stadshagen. Numera hänger även barnen med på träningarna som engagerar hela familjer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu vill föreningen ta konceptet vidare. Från och med lördag kväll, och fram till helgen innan midsommar, ska de hålla i spontanfotboll för ungdomar på Stadshagens IP.

Allt är gratis – och drogfritt. Och fika utlovas.

– Ungdomar här idag hänger på ICA Maxi, i Rålis eller såna ställen. Roligare än så har de inte. Om de spelar fotboll kanske de hittar på mindre bus, de får göra något meningsfullt och träffa andra. En annan aspekt är att de ska ha kul med fotboll. Det är bra motion och det är kul att göra det tillsammans, säger Tomas Kesa som själv bor på Kungsholmen.

Öppet för alla

Han själv hade inte spelat fotboll, ”mer än två kvartersmatcher”, innan de drog igång med spontanfotbollen. Och det är budskapet de vill förmedla vidare. Både med föreningen som helhet och med den nya ungdomssatsningen. Alla ska kunna vara med, tjejer som killar, de som tidigare spelat fotboll eller de som aldrig rört en boll. Fotboll ska vara kul.

– Man kommer som man är, behöver inte ens ha fotbollsskor. Vi finns på plats, delar upp lag, går igenom hur man ska uppträda, att alla ska bli passade och så vidare, så det blir bra förutsättningar. Alla ska kunna komma och kicka förutsättningslöst. Eller bara komma och ta en fika, säger Tomas Kesa.

– Alla som tycker att det är roligt att spela fotboll ska kunna göra det utan att tävla, träna och vara jätteduktig. Min bild nu är att fotbollen nu domineras av träning och tävling i föreningarna. Vi vill öppna upp för alla.

Hoppas på fortsättning

Både han och Arne kommer vara på plats under spontanfotbollen, men de kommer samtidigt ha kontakt med fältassistenterna i City om det skulle inträffa något under kvällarna.

Normalt sätt håller Stadshagen stängt på lördagskvällarna. Men efter samtal med anläggningschefen fick föreningen klartecken att köra mellan klockan 20-22, något Tomas Kesa hyllar.

Nu hoppas de både att få med sig ungdomarna – men också fler vuxna – för att eventuellt kunna fortsätta satsningen i höst.

– Om det visar sig finnas ett intresse så fortsätter vi gärna. Jag tror att man måste ha lite uthållighet och kan ta några gånger innan det här tar fart. Problemet är ledarfrågan, nu är det jag och Arne, så vi behöver fler som kan hjälpa till, säger Tomas Kesa.

Arne Evertsson och Tomas Kesa på Kungsholmens Folkfotboll kör gratis spontanfotboll för ungdomar på Stadshagens IP. Foto: Per Brandt

Spontanfotboll på Stadshagen

Vad: Spontanfotboll för ungdomar, 12-19 år

Var: Stadshagens IP

När: Lördagar 20-22 fram till och med helgen innan midsommar

Hur: Gratis. Och drogfritt. Ledare från Kungsholmens Folkfotbollsförening finns på plats.

Mer info: Vill du veta mer om föreningen eller om du är intresserad av att hjälpa till med spontanfotbollen. Gå in på föreningens hemsida, www.folkfotboll.se eller instagramkontot "kungsholmens_folkfotboll"