Isgruppen har tagit saken i egna händer och spolat is på Essinge IP. Från vänster: Mattias Drotte, Johannes Wohlert och Per Aldeheim. Barnen Olle och Samuel framför. Foto: Linda Gren

De fixar is åt alla på Stora Essingen

I flera år har det saknats ett ställe på Stora Essingen att åka skridskor på. Tack och lov fick Mattias Drotte en idé. I veckan blev den verklighet.

  • Publicerad 16:43, 8 feb 2018

I lokala Facebook-grupper har hyllningarna strömmat in till de ideella krafter som sett till att isen just nu är spolad på femmannaplanen på Stora Essinge idrottsplats. Dessa krafter visade sig vara ett gäng föräldrar som går under det informella namnet "isgruppen". Vi träffar tre av dem vid isen de spolat i veckan – där det är full fart på banan med många barn i rörelse.

– Jag flyttade hit för fyra år sedan och förväntade mig någon is att åka skridskor på när det blev vinter. Men då fick jag veta att det staden slutat spola isen vid IP och började fundera om det gick att göra någonting åt det, säger Mattias Drotte.

Ett inlägg i en Facebook-grupp för Stora Essingen-bor och snack med andra engagerade föräldrar i fotbolls- och basketklubbarna fick honom att förstå att han inte var ensam om viljan till is. Lagom till förra vintern var isgruppen bildad.

– Vi kontaktade förvaltningen som blev jätteglada att vi ville spola is själva. De hjälpte oss med vattenslag och så var vi igång, säger Mattias Drotte.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att spola is på en konstgräsplan är inte det enklaste. Det krävs rejäl kyla och ibland flera dygns jobb. Kunskapen har man skaffat sig genom att göra, helt enkelt.

– Det har blivit väldigt isnördigt i vår chattgrupp. Och man håller hela tiden koll på temperaturen, säger Per Aldeheim.

– Plötsligt har man börjat längta efter kylan!, lägger Mattias Drotte till.

Att isen nyttjas så fort den ligger glädjer isgruppen som jobbar hårt och i skift med att få den åkduglig. Att se alla barn som åker skridskor och rör på sig istället för att sitta hemma med surfplattan glädjer gruppen och gör det värt den ibland ganska slitiga sysslan att spola is.

– Dessutom har flera äldre skrivit och berättat om gamla tider när även elvamannaplanen var spolad och det fanns en värmestuga här. Det har väckt minnen till liv vilket är riktigt häftigt, säger Per Adelheim.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En spolad naturis hotas ständigt av vädrets makter, och även om isgruppen tycker det är roligt att hålla på så hoppas de på att staden skulle kunna prioritera att spola isen så de slapp göra det själva.

– Det allra bästa vore ju om vi kunde få konstfruset, säger Mattias Drotte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Nyheter Nybildad förening satsar på Kungsholmens unga Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.onsdag 23/5 18:30

Limiterad lyxtoffel såld på Vasagatan

Nyheter "Fantastiskt att vi sålt den" Nästan 3000 kronor. Det får man betala om man vill bli ägare till en klassisk skobutiks "egna Rolls-Royce". Ett par... tofflor.onsdag 23/5 17:29