Till sin hjälp i planeringen av sommarens festival har Issam och Alexander fyra killar som gick ut nian förra året. De kommer vara med och hålla i olika saker, förklarar de. Foto: Sacharias Källdén

De fixar ny festival för Vantörs unga

Roligt, gratis och massor av aktiviteter, det lovar Issam Hariri och Alexander Roka, som ordnar sommarens stora barn- och ungdomsfestival i Vantör.

  • Publicerad 17:00, 13 mar 2019

Fritidspedagogerna på Bäckahagens skola, Issam Hariri och Alexander Roka, började prata om att det behövs mer idrottsaktiviteter som är gratis för barn och unga. Så de ordnade en två dagar lång fest på Bäckahagens IP i augusti förra året, för barn upp till 13 år. Resultatet: 1000 besökare under två dagar och en mängd aktiviteter.

Vill få fler unga att aktivera sig

I år gör de det igen, men mer och större. Under fem dagar, 5-9 augusti, slår de läger på Bandängen och syftet är – förutom en kul fest – att försöka få ännu fler unga i Vantör att börja med en aktivitet på fritiden.

– Vi är själva uppväxta i Skärholmen och vet hur viktig idrotten är när man växer upp. Att röra på sig, ha något att göra, och ledarledda aktiviteter, säger Issam. 

– Glädjen man ser hos barnen när de väntar på att få testa en aktivitet som de tycker är kul, det är fantastiskt att se, tillägger han.

– Många av barnen som kom förra året valde att fortsätta och är nu medlemmar i en förening, säger Alexander.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En stor del av deras jobb på skolan är att ordna aktiviteter på rasterna, de har också varit projektledare på 127-festivalen i Skärholmen och har idrottat hela sitt 24-åriga liv.

HAIS medarrangör

Sommarens program kommer att innehålla prova-på massa olika sporter, uppblåsbara hinderbanor och klätterväggar, musik- och dansuppträdanden, poesi med mera. Och gratis dricka och mellis.

Som arrangör för festivalen står Issam och Alexanders nybildade förening, Ung Fritid, ihop med lokala klubben Högdalen AIS, HAIS.

– Issam och Alexander brinner för barn och unga här i Vantör, trots att de inte ens bor här. De har ett enormt driv och vi kände direkt att vi vill stötta dem. Därför ordnar vi den här festivalveckan ihop med dem, och de har blivit en del av vår förening, säger Juha Joki, ordförande i HAIS.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

HAIS kommer att finnas på plats varje dag under festivalveckan och deras största grenar är fotboll och innebandy. Utöver det har en rad andra föreningar bjudits in och hittills har sex stycken tackat ja. Tillsammans erbjuder de elva olika idrotter, enligt Juha.

Stadsdelen kommer att stötta med tio sommarjobbande ungdomar som får hjälpa till under veckan, även agera bollplank vid behov.