Bilden till vänster: Zahrah Al-Ashnoor och Kajsa Espling blev vänner genom Duos kompismatchning. Bilden till höger: Rokibath Alssane, verksamhetsutvecklare på Duo Stockholm, som nu satsar på att få nyanlända kvinnor och etablerade Hässelbybor att bli vänner. Foto: Privat/Kristina Wicksell

De fixar nya vänskaper i Hässelby

I sommar drar ett kompismatchningsprojekt igång i Hässelby för att få nyanlända kvinnor och etablerade Hässelbybor att bli kompisar, för att på så sätt öka integrationen. Bakom projektet ligger Duo Stockholm.

  • Publicerad 13:10, 13 maj 2019

Syftet med projektet är att skapa möten mellan invånare, med fokus på nyanlända och etablerade svenskar, menar Rokibath Alssane, verksamhetsutvecklare på Duo Stockholm.

– Många nyanlända behöver den första kontakten, ett nätverk, för att bli en del av samhället. Många etablerade umgås med samma personer som alltid, så det handlar om att skapa förutsättningar för ett utbyte av kunskaper, erfarenheter och perspektiv. Det är ett sätt att skapa ett mer öppet Stockholm, säger hon.

Varför vill ni satsa på Hässelby?

– Hässelby är en stor stadsdel med många nya och etablerade svenskar. Vi vill bidra till att fler personer i stadsdelen möts. Det är även ett område långt ut på gröna linjen, där vi har sett ett behov av den här typen av verksamhet.

Duo Stockholms kontor ligger på Medborgarplatsen, vilket Rokibath Alssane tror kan vara lite långt bort för många.

– Så vi väljer att komma ut till dem istället.

Sommar på torget

Projektet sker i bland annat i samarbete med Sommar på torget i Hässelby gård. Då kommer representanter finnas på plats som pratar med kvinnor och delar ut information.

Den som är intresserad kan när som helst anmäla sig till Duo Stockholm via deras hemsida och under augusti matchas en nyanländ och en etablerad svensk.

– Vi matchar och är med på första mötet. Sen träffas Duo-kompisarna två gånger per månad i ett halvår, men de bestämmer själva hur de ska ses och vad de ska göra, säger Rokibath Alssane.

Ömsesidiga möten

Det är inte bara nyanlända kvinnor som Rokibath Alssane hoppas engagera.

– Vi jobbar för att skapa ömsesidiga möten, integration är något vi skapar tillsammans. Det blir fokus på kvinnor i sommar, men alla är såklart välkomna. Vi behöver också fler etablerade män, det är en grupp vi försöker nå ut till.

Så funkar det

Duo Stockholm drivs tillsammans med Individuell människohjälp och Stockholms stad.

Har sedan våren 2015 matchat 685 par.

75% av deltagarna håller kontakten efter projektets slut.

Initiativet riktar sig till personer över 20 år.

Mer info om hur du anmäler intresse finns HÄR.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt