FRAMTID. Skylten som visar kärleken till Brd är viktig för alla i området inte bara för tjejer. "Vi vill att alla ska komma och hänga i den här parken. Men det är viktigt att människor härifrån är med i projekt som leder Brd framåt", säger Tasmia Shaikh. Foto: Claudio Britos

De fixar nytt parkhäng för alla i Bredäng

Tio Bredängstjejer har sagt sitt och nu är Trissans hjärta, en plats för dans, klättring och häng, klar. Här ska långt fler än bara killar vilja samlas.

  • Publicerad 11:19, 26 maj 2020

Ofta är det killar som ses på fotbolls- och basketplaner medan få unga tjejer rör sig och sportar i parkerna. Det här ville Skärholmens stadsdel ändra på när Trissan skulle få en ny spontanidrottsplats. Till sin hjälp tog de tio unga tjejer i från Bredäng, som alla är aktiva i den lokala föreningen Ung arena, som bland annat är med och arrangerar Bredängsdagen. Målet var att skapa en mer jämlik park där många vill vara.

Tasmia Shaikh, som också skickat in ett medborgarförslag till stadsdelen om att det behövdes ett häng för alla i området, har varit med i arbetet.

– Jag kände att det inte var helt jämlikt med platser där man kan kunde umgås och känna sig bekväm. Det här är en plats för alla i Bredäng, inte bara fotbollsspelarna. Utan för dem som gillar att dansa eller bara hänga vid nån bänk och snacka, säger hon.

Hoppas locka tjejer

Om några dagar, senast den 6 juni, plockas stängslet kring Trissans hjärta ner. Här finns bland annat en dansbana där man kan spela musik från mobilen, en jättekompisgunga, en klätterhängmatta, studsmattor, pingisbord, en grill och så många sittplatser.

Platsen har planerats av stadsdelen och landskapsarkitekter tillsammans med tonårstjejerna som fått berätta vad de saknar i Bredäng och komma med idéer. Projektet startade 2018 när de alla gick på Slättgårdsskolan.

Foto: Claudio Britos

Malin Hanna hoppas att tjejer kommer röra sig, dansa, hänga i Trissans hjärta och ta mer plats. De andra tjejerna håller med.

– När det är flera tjejer som umgås på ett och samma ställe så blir det mera bekvämt, man kan dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa varandra vidare, säger Malin Hanna.

"Bygga en bättre bild av Bredäng"

De hoppas också att Trissans hjärta kan inspirera andra, framför allt yngre tjejer, att vilja vara med och utveckla Bredäng.

– När andra får se att det är människor från området som varit del av projektet i framtiden så blir de inspirerade av att kanske vilja göra något själva. Det bidrar till att bygga en bättre bild av Bredäng, säger Tasmia Shaikh.

Irma Ortega Cruz, projekt- och dialogsamordnare på Skärholmens stadsdelsförvaltning, vill se fler liknande samarbeten framöver.

– Det ska bli spännande att följa upp hur Trissans hjärta kommer användas. För oss är det ett rätt nytt sätt att jobba med fokusgrupper men nu ska vi fortsätta att göra det när vi skapar nya platser i parkerna, säger hon.

#Trissanhjärta. Fatma Houfani, Tasmia Shaikh och Millie Berhane fixar den orangea tejpen som lossnat från staketet. Följ hashtagen #trissanhjärta" i sociala medier för att se mer av parken. Foto: Claudio Britos

Så blev Trissans hjärta

I den nya parken kan man:

spela upp musik från mobilen

dansa i den nya dansbanan

gunga i en jättekompisgungan

köra pingisturnering

ha hopptävling på studsmattorna

klättra i klätternäthängmattan

grilla tillsammans med vänner och familj

köra en basketmatch

Inför parkens öppning kan du följa projektets utmaningar #trissanshjärta på sociala medier.
 

Visa merVisa mindre