NU ÄR DET NOG. Tre elever på Sjölins gymnasium, Södermalm, har skapat initiativet SNAF, Sexualkunskapen ni aldrig fick. Nu kräver de att skolväsendet dammar av de dassiga gamla lektionerna och ger alla elever en god och inkluderande sexualkunskap. Foto: Jannie Flodman

De fixar sexualkunskapen de själva inte fick

Högljudda tonårsgrabbar som brölar om bröst och nervösa lärare som tafatt beskriver hur ett barn blir till. Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englund har tröttnat på den kassa och stillastående sexualkunskapen i skolan – och tagit fram ett alternativ.

  • Publicerad 17:30, 4 jan 2019

SNAF – Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick. Det är namnet på gymnasieelevernas nya projekt, som ska göra precis vad det låter som: sprida den kunskap om sex och relationer som de själva berövats under skoltiden, till andra ungdomar.

Idén föddes när Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englund, som alla går på samhällsvetenskaplig linje på Sjölins gymnasium, hade en kurs i entreprenörskap. De flesta använder kursen till att starta ett kommersiellt gångbart företag, men de ville göra något som de själva upplever som mer meningsfullt.

Sjukt att lärare fortfarande inte kan prata sex

– Vi ville inte tjäna pengar utan göra något som bidrar till samhället. Vi pratade med vänner och insåg att alla hade samma erfarenhet rörande sexualkunskapen i skolan – att den suger, helt enkelt. Så vi bestämde oss för att göra något åt det, säger Ebba Carlsson.

Lyfter tabubelagda ämnen

Sagt och gjort. Tillsammans har de skapat hemsidan SNAF, där de förutom att informera och blogga även lyfter läsarnas frågor. Dessutom håller de workshops med olika teman, som samtycke, porr och onani. Viktiga ämnen, som inte nämnts med ett knyst i skolundervisningen.

– De saknas fortfarande i dagens sexualundervisning, trots att det är precis de "tabubelagda" frågorna vi borde prata om. Hur lär man sig vad man tycker om och hur agerar man till exempel om något inte känns rätt när man har sex? Strypsex och våldsporr finns bara ett internetklick bort för barn idag, säger Ida Karseland och fortsätter:

– Men även kring konkreta saker som abort fick vi noll information om hur svårt och jobbigt det är att genomlida, vilket har gjort att många killar tänker att det inte är nån biggie.

"Lärarna måste sluta skämmas, barnen skäms ju redan som det är", säger Ebba Carlsson. Foto: Jannie Flodman

De stora problemen med sexualkunskapen i skolan är enligt dem dels att den i princip knappt existerar och att de få lektioner som hålls sabbas av stökiga snubbar och obekväma lärare som har svårt att sätta gränser.

– Jag minns att killarna gapade och skrek, och skämtade om huruvida man skulle sätta eld på klitoris för att tända en tjej. Den stämningen gör ju att många inte vågar ställa frågor, fast de har funderingar, säger Linn Englund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet riktar sig främst till tjejer och icke-binära, då de upplever att de grupperna är mest exkluderade från dagens sexualundervisning. Förutom att skapa ett forum för sexuellt relaterade ämnen med allt från flytningar till normer, kräver de också att skolorna tar sitt ansvar.

Frustration över att så lite har hänt

Ebba Carlsson tycker att det är absurt att undervisningen än idag reduceras till könssjukdomar och hur man sätter på en kondom.

– Lärarna måste sluta skämmas, barnen skäms ju redan som det är. Vi kräver en stor förändring, någon måste göra något. Och eftersom de vuxna inte klarar det så får vi göra det.

Vill sprida till fler skolor

I dag ansvarar grundskolor såväl som gymnasieskolor för att sex och samlevnad ska involveras i olika ämnen. Men Snaf-gänget tycker att riktlinjerna är luddiga och att det borde vara ett eget ämne, som får ta större plats och hänga med under hela skolgången från femte klass.

SNAF har en hemsida, anordnar workshops och pratar om ämnena i andra skolor, något de vill utveckla änny mer. Än så länge är det ett skolprojekt, men tjejerna ser ingen anledning att lägga ner efter examen.