Visirtillverkning. Instruktören Jonas Norberg arbetar med de 3D-printade skyddsvisiren som ges till äldreomsorgen. Foto: Tilmann Frank

De fixar skyddsvisir till äldreomsorgen

3D-printern och laminatorn går varma. Här fixar stadsdelen egna skyddsvisir till personalen i äldreomsorgen. “Jättekul att kunna hjälpa till” säger instruktören Jonas Norberg.

  • Publicerad 11:22, 15 apr 2020

Det är stadsdelens dagliga verksamhet Nätverket, som riktar sig till dator- och medieintresserade personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som Aspergers syndrom och förvärvad hjärnskada, som ställt om för att hjälpa till under coronakrisen.

Sen ett par veckor tillbaka gör de 3D-printade skyddsvisir till vård- och omsorgsboenden i Hägersten-Liljeholmen.

Sju visirhållare om dagen fixar printen och runt 400 ark med plastskydd som kan hängas på hållaren produceras av Nätverket, berättar instruktören Jonas Norberg.

– Hållarna kan man använda hur många gånger som helst, men plastskyddet byter man efter varje vårdinsats. Vi tillverkar dem genom att köra lamineringsmaskinen utan papper så att vi får ett genomskinligt ark som vi gör hål i så att det passar visiret, säger han.

Kulturcenter på Östermalm blir verkstad för vårdutrustning

Vill hjälpa till lokalt

I vanliga fall gör Nätverkets tio deltagare visitkort, broschyrer och informationsmaterial som stadsdelen behöver, men produktionen av skyddsvisir kommer att fortsätta så länge de har material och så länge visiren behövs.

– Alla ser ju i media hela tiden att det är brist på skyddsmaterial så vi är glada att kunna göra något som verkligen är uppskattat. Vi har fått beställa in en ny laminator så nu har vi två stycken som går varma, säger arbetskonsulenten Anna Karelius.

Enligt Sandra Lind, kommunikatör på stadsdelsförvaltningen, är tillverkningen ett komplement till stadens centrala organisation av skyddsutrustning.

– Vi vill göra vad vi kan lokalt eftersom behovet är stort och ingen vet hur länge det kommer pågå, säger hon.
 

Engångsskydd. Plast till visiret fixas med lamineringsmaskinen. Foto: Tilmann Frank

Vill du hjälpa till?

Har du OH-plast, lamineringsplast eller material till 3D-skrivare som du kan skänka?

Lämna till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltnings reception på Telefonvägen 30.