Sommarskoj. Ulrika Fransson och Oscar Eriksson fixar aktiviteter under sommaren på Lilla Essingen för stadens unga. Foto: Claudio Britos

De fixar sommarens lek för unga i coronakrisen

Låna fiskespö, lådbilar eller gå på sångjakt runt ön. Och mycket mer. Essingebon Ulrika Fransson och hennes sambo Oscar Eriksson planerar för flera gratisaktiviteter för barn och unga i sommar.

  • Publicerad 09:13, 5 jun 2020

En hemlig konstrunda finns redan på Lilla Essingen, även om något konstverk kan ha försvunnit, för att underhålla i coronakrisen. Initiativtagaren är Ulrika Fransson som driver Essingeboden och responsen har varit bra.

Nu planerar hon och sambon Oscar Eriksson för nästa projekt. Att göra sommaren roligare för barn och unga i coronatider när många fler kanske kommer vara på hemmaplan.

Bland annat ska hon fixa en ”sångjakt”, där man kan hämta en karta i Essingeboden och ge sig ut på jakt efter utplacerade figurer och sedan gissa vilken sång de representerar. Men det vankas mycket mer.

– Man kommer kunna låna lådbilar som vi har byggt, de är i barnvagnsstorlek så man kan ta med sig dem på bussen om man vill. Vi kommer ha styltor, man kan låna fiskespön och en massa annat. Jag vill motverka att barn har paddan som sommarleksak. Antingen kan man göra det tillsammans med andra eller föräldrarna med sina barn. Och alla barn är välkomna, inte bara de som bor på Lilla Essingen, säger Ulrika.

Öbor. ”Jag önskar att det kunde vara så i alla stadsdelar, att man hjälps åt. Jag är uppvuxen på en ö och där är det en självklarhet”, säger Ulrika Fransson. Foto: Claudio Britos

Essingeboden

Ligger på Essinge brogata 6 på Lilla Essingen.

Verksameten planeras att öppna igen första veckan i juli enligt Ulrika Fransson, då sätter även sommaraktiviteterna igång.

Öppettider är onsdag-söndag, klockan 11-18.

Visa merVisa mindre

"Jämställt för alla barn"

Allt ska dessutom vara gratis för barnen, förutom båtturer som man också kan boka där det tillkommer ”soppa-pengar” enligt Ulrika. Aktiviteterna är tänkta att dra igång när Essingeboden öppnar på nytt den första veckan i juli.

– Det ska vara jämställt och lika för alla barn. Sedan kommer det finnas annat i boden att köpa, kaffe och återbruk, och det är det jag får leva på. Men det som är för barnen är gratis, säger Ulrika.

Är det här Stockholms snällaste bankdirektörer?

Hon ligger bakom många initiativ på ön, bland annat Öbanken där de som tillfälligt behöver pengar kan få låna tusen kronor i en vecka, och brinner för att skapa gemenskap. Hon vill att Essingeboden ska fungera som en mötesplats på ön.

– Den kommer finnas för barnföräldrar och de som inte har det så lätt ekonomiskt i sommar också. Jag har byggt upp en stor krets där alla känner varandra och det har lönat sig i coronatider. Det är många som exempelvis handlar åt äldre, som är i behov av ett nätverk. Jag önskar att det kunde vara så i alla stadsdelar, att man hjälps åt. Jag är uppvuxen på en ö och där är det en självklarhet, säger Ulrika.