Flossing. Eleverna på Vårbyskolan var med och satte världsrekord i den populära dansen. Foto: Ophelia Larsson

De flossade sig till ett världsrekord

Över 700 skolbarn från hela Stockholm har slagit världsrekord i årets fluga – den stillastående trenddansen flossing. Längst fram i ledet stod hela Vårbyskolans mellanstadium.

  • Publicerad 14:52, 12 dec 2018

Strax innan sommaren 2018. I parken, på jobbet, på festen – var du än går står folk och svingar med armar och höfter i en stillastående dans. Genier eller fåntrattar?

Fåntrattar tyckte Saron Lema som går i fyran i Vårbyskolan. I alla fall i början.

– Alla bara gick runt och flossade överallt utan anledning. Det var konstigt. Men nu kan ju alla flossa, då ville jag också, säger hon.

För två veckor sedan var hon och resten av Vårbyskolans mellanstadium med och slog rekord i internetfenomenet flossing som det senaste året har spridits som en löpeld över hela jordklotet. Skolor från hela Stockholm, bland annat Tullingebergsskolan i Botkyrka, hade samlats utanför TV-huset på Gärdet för att slå rekord i flest som flossar.

793 skolbarn

Nära tusen barn och lärare dansade i totalt fem minuter. När kontrollräknarna från Guinness rekordbok hade rensat ut dem som inte klarade av dansen återstod 793 personer. Därmed slog de det förra rekordet på 623 personer.

– Alla blev helt galna. De bara hoppade upp och ner och kastade sina grejer i luften, säger Saron Lema som är en av Vårbyskolans nya världsrekordhållare.

– Det var nån som kastade sin sko till och med, säger skolkamraten Jahim Musisi.

Rekordet slogs på initiativ av Lilla aktuellt som såklart var på plats och filmade hela förloppet både från marken och luften.

Hur kändes det att slå världsrekord?

– Det var väldigt roligt, men kallt. Det var roligt att vi var så många skolor som samarbetade, säger femteklassaren Sandra Albadri.

Innan Vårbyskolans elever tog tunnelbanan till Gärdet var det flera klasser som låg i hårdträning.

– Flera gånger flossade vi nästan hela lektionen, seriöst. Vi läste 15 minuter sen dansade vi resten, säger Fatima Zadeh.

"Flossing har dött ut i vår"

Flossing gjordes populär av Russell "Backpack Kid" Horning som var med på scen med dansen då Katy Perry uppträdde på Saturday Night Live. Men för många av Vårbyskolans elever har kommer dansen från spelet Fortnite där man kan få ens gubbe att göra dansen.

Dansen har varit en uthållig fluga enda sedan förra året, men snart har trenden brunnit ut tror Vårbyflossarna.

– Flossen kommer dö ut typ i vår, säger Saron tvärsäkert och Jahim håller med.

– "Orange justice" är nästa grej.

Vårbyeleverna lär reportern flossa:

Tips från världsrekordhållarna:

• Börja långsamt och snabba upp det när du lärt dig

• Titta på många videos och härma

• När du lyckas, koncentrera dig på tekniken

• Följ med i takten!