Respekt. Kicki Nordlander och Anneli Jonsson vill att folk ska kalla förskolan och förskolelärare för dess rätta namn. Foto: Linda Lundberg

De förtjänar sin yrkestitel

Ord har betydelse. Det är en självklarhet och ändå glömmer vi bort det alldeles för ofta.

  • Publicerad 13:42, 31 maj 2019

Nyligen såg jag filmen ”Shock and Awe”. Den kunde ha varit fantastisk. Ingredienserna fanns där för att det skulle bli precis den typ av film jag älskar. I samma anda som ”Alla presidentens män” eller ”Spotlight”, men tyvärr lyckades man inte fullt ut.

Nåväl, i början av filmen finns en scen där en soldat i rullstol ska vittna. Om det är inför kongressen eller någon slags delstatspanel fick jag inte riktigt klart för mig, men han ombeds att resa sig upp för att sväras in innan ordföranden inser sin blunder. Soldaten sitter i rullstol som en följd av en attack han och hans trupp råkade ut för i samband med Irakkriget.

Det är tydlig symbolism och den går inte att missa. Jag tänker på den scenen när jag läser i handboken som Region Värmland tog fram som en följd av Värmlandsstrategin som gick ut på att: ”Värmland ska vara öppet och välkomnande.”

Enkelt att säga. Självklart till och med. Men i boken ges mängder av exempel på hur lätt det är att snubbla på ambitionen. Där finns en bild på en man i rullstol med rubriken: ”Dags för en bensträckare.” Vi har exempel som ”kvinnlig brandman” och ”vetenskapsman”. Ja, vadå, tänker du kanske. Det heter ju vetenskapsman.

Men gör det verkligen det? För du säger knappast vetenskapskvinna, va, när det handlar om en kvinna? Så vi säger forskare. Vi säger legofigur i stället för legogubbe och vi säger inte hudfärgat plåster. Fast det gör vi ju?

Ett så enkelt och självklart ord som chokladboll kan röra upp känslor då vissa känner ett behov att använda ett helt annat sätt att beskriva bakverket. Ett ord som är designat för att såra andra människor och försvaret brukar vara: ”Så har jag alltid sagt” som att medvetenhet, utbildning och utveckling vore något dåligt. Som att empati vore svårt.

I senaste numret av Upplands-BroDirekt hade kollega Linda Lundberg intervjuat förskolelärare som vill att folk ska sluta säga dagis och dagisfröken. Varför? Det har ju alltid hetat så.

Nej, det har ju inte det. Inte på över 20 år faktiskt. 1998 kom en ny läroplan däri ligger förklaringen till yrkesmänniskornas ärliga reaktion över ett ord.

Det handlar helt enkelt om respekten för ett viktigt yrke. För utbildade människor som lägger pengar och tid för att de ska kunna ge våra barn en så bra start i livet som det bara är möjligt. Den sanningen finns i ordet förskolelärare och den förminskas av ordet dagisfröken.

Ord har betydelse. Det är självklart. Konstigt nog glömmer vi bort det ibland.

Man är sig själv närmast och helt ärligt är jag redan rätt trött på regnet och då har det väl bara regnat i ett par, tre dagar. Men att det behövs förstår jag också så då säger jag väl, välkommen.

Hoppas på sommaren

Men jag hoppas sannerligen att sommaren kommer med solen så småningom. Särskilt som vi i år valt att skippa flyget och hålla oss på marken. Således blir det semester på nordligare breddgrader och då skulle en sommar som snuddar vid fjolårets vara välkommen.

Smidig övergång

Vad tycker ni om nya tidningen förresten? Det känns som att övergången trots allt varit ganska smidig. Det är redan folk som säger BålstaDirekt när de hör av sig. Innehållet har ju inte förändrats.

Försiktigt om centrum

De inblandade parterna strösslar inte direkt med detaljer när det gäller vad som kommer att hända med Bålsta Centrum framöver. Ja, jag pratar alltså om butiker in och ut. Det känns som att man står inför ett ödesval här på något sätt.

Hör av er

Som vanligt tar jag gärna emot förslag på vad vi bör skriva om. Dig kanske? Eller din kollega, vän, syster eller bror. Eller har du ett nyhetstips? Tveka inte att slå en signal eller skicka ett mejl eller sms.

Visa merVisa mindre

Nybilsdoften

Nu har jag hunnit köra sisådär en 70 mil i nya bilen och jag vet att den snart kommer att försvinna, men än hänger nybilsdoften i och den är fantastisk. Finns den att köpa på sprayflaska? Om inte, pax för patent på idén.

Skokloster

Alltså, det glöder om området nu. Det går inte att säga något annat. Det händer saker mer eller mindre varje helg. Det är hästar, hundar, bilar och människor i en salig blandning. Blir intressant att se vad som händer framöver.

Hockey-VM

Jag är ju lagom intresserad, men när jag låg i sängen häromdagen och kollade in på Aftonbladets live såg jag att Sverige och Finland skulle spela 3 mot 3 i sudden. Lät spännande så jag slog på tv:n och såg mina enda sekunder av mästerskapet.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt