Badrumsscen. Shari Sabel Strandmark och Maja Björkquist framför en scen ur "Total eclipse of the heart". Foto: Mikael Andersson

De förvandlar Spångavillan till en teaterscen

Teater Tribunalen har tagit sitt pick och pack från Södermalm – och flyttat in i en villa i Spånga. Här får publiken upptäcka föreställningen i rum efter rum.

  • Publicerad 09:19, 26 feb 2018

Stockholm är en jättesegregerad stad. Bara det här med att vi koncentrerat så många viktiga institutioner till en liten, liten plats inne i stan. Det är väldigt märkligt.

Ingen vanlig scen. Emma Örn, Maja Björkquist Shari och Sabel Strandmark i huset där deras produktion kommer att utspela sig. Foto: Mikael Andersson

I en snötäckt villa i närheten av Spånga centrum sitter Maja Björkquist och Shari Sabel Strandmark från teater Tribunalen.

I vanliga fall håller de till vid Zinkensdamm på Södermalm. Men för två veckor sedan flyttade teatern ut till Solhem.

Skippar teaterscenen

För första gången har Tribunalen skapat en produktion av snittet "site-specific"; teater som utspelar sig på en okonventionell plats, och inte på en klassisk teaterscen.

Ett koncept som syns på flera håll världen över, inte minst i London och New York.

Föreställningen "Total eclipse of the heart" kommer att spelas flera dagar i veckan under mars månad.

Den en och en halv timme långa produktionen kommer att utgå från Spånga bibliotek.

– Där möter vi publiken, och så går vi gemensamt hit till villan, säger Shari Sabel Strandmark.

Väl på plats i det gamla huset kommer scener att utspela sig i rummen på villans övervåning, scener där "performers" och publik kommer att interagera.

Handlingen utgår fritt från en bok av Friedrich Engels, som undersöker tvåsamheten som begrepp.

– I boken pekar Engel på att tvåsamheten inte alltid varit normen för människan. Vi undersöker det temat tillsammans med publiken snarare än att spela upp hela Friedrich Engels bok, det hade nog blivit väldigt tråkigt, säger Maja Björkquist.

Satte ut annons

Huset hittade teatern via en annons på Blocket.

– Efter att vi varit här och tittat kändes det självklart att vi skulle vara här. Till skillnad mot att vara i till exempel en affärslokal som kan kännas väldigt anonym så berättar det här huset en historia. Vi hamnar i en helt ny kontext mot vad som är normalt för teatern, säger Maja Björkquist.

Från Södermalm till villaförorten, är ni rädda att publiken inte kommer hitta hit?

– Ja, kanske. Det kan vara så. Men det är också roligt att försöka hitta en ny publik. Det skulle vara väldigt kul om det kom publik från Spånga och tittade, säger Maja Björkquist.

– Jag tycker också att man kan se på det i ett större perspektiv. Stockholm är en jättesegregerad stad. Bara det här med att vi koncentrerat så många viktiga institutioner till en liten, liten plats inne i stan. Det är väldigt märkligt, säger Shari Sabel Strandmark.

Premiär 2 mars

Den 2-25 mars spelas föreställningen "Total Eclipse of the heart" i Spånga. Bakom föreställningen står Teater Tribunalen.

Föreställningen är fritt inspirerad av Friedrich Engels bok "Familjens, privategendomens och statens ursprung".

Produktionen är "site-specific", platsspecifk, vilket betyder att den utgår från platsen – en villa i Spånga. Föreställningen är alltså inte en traditionell pjäs, utan flera frågor lyfts om ämnet och publiken bjuds in till att interagera.

Mer info finns på http://tribunalen.com/

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

Grönblåa förslaget: Sälj Vällingby centrum

Nyheter Men först ska det utredas Den grönblåa majoriteten vill se över möjligheten att sälja Vällingby centrum. Det framgår i det nya styrets budgetförslag.måndag 19/11 16:43