URVAL. Fotograferna väljer ut förbipasserande som de tycker "har något speciellt". Foto: Sacharias Källdén

De fotar främlingar på "hipsterboulevarden"

Har du också undrat vilka de tre männen är som i tid och otid står och spejar med full kamerautrustning utanför tunnelbaneuppgången på Götgatan? Vi har tagit reda på svaret.

  • Publicerad 08:00, 12 nov 2017

Ända sedan april har de förbipasserande på Götgatsbacken noterat de tre männen som står stationerade mitt emot tunnelbaneuppgången, beväpnade med kameror, stativ, komplett ljusrigg – och sökande blickar. Vad sysslar de egentligen med?

– Vi är hobbyfotografer som vill bli bättre på porträttfoto. Så varje söndag står vi här ett par timmar och håvar in människor som vi tycker ser intressanta ut, det kan vara allt från att de har en effektfull utstyrsel till livfulla ögon, och frågar om vi får fota dem, berättar Richard Häggström.

"Färgstarkare människor på Söder"

Att de placerat sig just på Götgatsbacken är ingen slump. Förutom att det är en bilfri gata med många människor i rörelse, så tenderar flanörerna på just den här platsen att ha det där lilla extra när det kommer till speciella utseenden, tycker trion.

– Många är färgstarka och annorlunda i sitt uttryck, då blir det mer intressanta porträtt också. Det är trots allt Stockholms "hipsterboulevard", säger Andreas Nordstedt och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De allra flesta, runt 80 procent, brukar normalt tacka ja till erbjudandet om att få ett gratis proffsfoto av sig själv. Men senaste månaden har betydligt färre ställt upp, förmodligen för att "folk inte känner sig lika piffiga på hösten" tror Andreas Nordstedt.

Hoppas på utställning

Bland de porträtt som hittills tagits syns Söderbor i alla åldrar, såväl som profiler som Linnea Claesson och Södermalms cykelfixare nummer ett: regnbågsskäggiga Gabriel Wall. Målet för trion är nu att arbetet ska mynna ut i en utställning med de bästa porträtten – gärna i anslutning till just tunnelbaneuppgången på Götgatan.

Men om man rusar till Götgatan på söndag och förväntar sig automatisk medverkan tror man fel. Om man inte är steampunk-nörd, förstås.

– Vi förbehåller oss rätten att välja, men den ultimata fullfjädrad steampunkaren väntar vi fortfarande på, säger Rikchard Häggström och skrattar.

– Men jag tror en utställning här vore fint, just för att lyfta mångfalden av karaktärer som flödar förbi här varje dag.

MÅLET. Hobbyfotograferna Richard Häggström, Frantisek Simak och Andreas Nordstedt hoppas på en utställning vid tunnelbanan på Götgatan. Foto: Sacharias Källdén

Nyfiken på resultatet?

Smakprov hittar du här, här och här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.