Kornet Kollektiv. Fredrik Heinze, Kotryna Juskaite, Johan Tappert och Per Österlund är några av de tolv medlemmarna i gatufoto-kollektivet. Foto: Sophie Stigfur

De fotograferar dig när du minst anar det

Streetphotography – eller gatufotografi på svenska – är en konstform på frammarsch, inte minst på grund av sociala medier. Men vad är det egentligen, och hur gör man?

  • Publicerad 12:17, 19 dec 2019

–  Som gatufotograf är man väldigt ensam, man går runt på stan med sin kamera tills man ibland stöter på någon annan ensam figur med kamera. Vi kände att det skulle vara roligt att få ett sammanhang, säger Fredrik Heinze.

Det var för ett år sedan som Kornet Kollektiv grundades, en skara gatufotografer i åldern 24-70+.

– Det finns inget liknande i Stockholm vad jag vet. Förutom att det är skitkul att vara en del av en grupp hjälper det en också att utvecklas och vidga sina perspektiv, säger Johan Tappert.

Fånga det som få tänker på

Gatufoto har egentligen bara en grundregel: det ska vara dokumentärt, fotografiet får inte vara regisserat eller förberett.

– Det ska fånga ett ögonblick. Ibland kan man hitta en plats man tycker om och vänta i timmar på att en person ska gå förbi just i den bilden, ibland promenerar man runt en hel dag och ser världen genom kameralinsen. Själv tycker jag det är roligast att fånga det där enkla i vardagen som få tänker på, säger Kotryna Juskaite.

Kungliga Slottet. "Kvinnlig turist letar efter sitt sällskap, och sin buss, efter en guidad tur vid slottet i augusti 2019. Man får se till att vara respektfull när man fotograferar folk utan att de vet om det, ibland händer det att jag frågar i efterhand om det är okej. Frågar man innan är bilden redan körd, den blir fabricerad" säger Johan Tappert. Foto: Johan Tappert

Gullmarsplan. "Jag redigerar inte mina bilder så mycket, jag vill att folk ska känna samma känsla när de ser bilderna som jag kände när jag tog den" säger Kotryna. Foto: Kotryna Juskaite

Att pyssla med gatufotografering är dock en hobby som lätt gör en en smula manisk.

När Fredrik Heinze berättar att han flera gånger vänt med bilen, med hela familjen väntandes däri, för att han kört förbi en plats med fint ljus, får han igenkännande skratt av hela gruppen.

–  Det finns bilder jag missat att ta för att jag inte haft med mig kameran som jag fortfarande grämer mig över, sju år senare. Guldkornen är svåra att släppa, säger Per Österlund och ler:

–  Det finns bara en lösning på det. Att alltid ha med sig kameran.

Diagonal. "Norrmalmstorg en tidig söndagsmorgon. Linjer kan vara till stor hjälp i en bild. Som det här påkörda trafikljuset som skapar en diagonal i fotot" säger Per Österlund som tycker att det bästa med gatufotografering är att ge sig ut planlöst. "Man vet aldrig vad man får med sig, det är som att gå och fiska och inte veta vad man ska få med i hinken". Foto: Per Österlund

Helsingborg. "Platsen är en av mina favoritplatser i Sverige där jag alltid har hittat fina bilder. Personerna i bilden förstärker känslan av att befinna sig någonstans på en sandstrand i Mellersta Östern" säger Fredrik, som fotar alla sina bilder med sin Iphone7. Foto: Fredrik Heinze

Sugen? Här är kollektivets bästa tips!

Inspireras IRL. Ge dig ut i verkligheten och försök lägga märke till ljus, färger, detaljer och rörelse.

Inspireras digitalt. På Instagram och andra sociala medier kan du låta dig inspireras av andra, via hashtaggar som #streetphotography och liknande. Ju mer bilder du ser, desto lättare blir det att bedöma vad just du gillar.

Var osynlig. För att det ska vara ett gatufoto krävs det att bilden inte är regisserad. Ett tips är att röra dig i stora folkmassor, där folk inte märker att du har kameran i högsta hugg.

Alltid redo. Försök att ha din kamera eller telefon nära till hands så att du alltid är redo att fånga en bildsituation när den uppstår.

Kör! För att det ska bli något plåtande av måste du helt enkelt våga prova. Om du behöver en extra morot eller vill ha feedback kan du lägga ut dina alster på sociala medier.

Visa merVisa mindre

Detta är Kornet Kollektiv

12 gatufotografer som var tredje månad har utställning tillsammans på Galleri Korn, Hornsgatan 147, i Hornstull. Nästa tillfälle blir i mars 2020.

Kollektivet kan följas på Instagram: @kornet_kollektiv

Medlemmarna hittar du här på Instagram: @fredrikheinze, @kotrynajuskaite, @per.osterlund, @johantappert, @emilchanna, @lasse_persson_sweden, @sthlm_felix, @sthlmstreetwalker, @mrh3nn1n6

Visa merVisa mindre