Härodlat. Natalie de Brun är en av grundarna till företaget Grönska. Foto: Ella Söderberg

De går steget längre - gör närodlat till ”härodlat”

En inglasad box fylld med växande örter har installerats på Enebyängen. Nu satsas det på ”härodlat”, och så fort plantorna har växt till sig ska de skördas – direkt i butik.

  • Publicerad 13:45, 22 okt 2018

Timjan, rödbetskott, koriander, mangold och basilika. Det är några av örterna man möts av när man går in på Stora Coop i Enebyberg. Det är en vertikal odling med LED-ljus som sedan förra fredagen tagit plats i butiken. Bakom satsningen står företaget Grönska.

– Det bygger på odling i hyllplan med LED-belysning och hydroponiskt vattensystem. Vattnet kommer underifrån, berättar Natalie de Brun som är medgrundare och ekonomi- och marknadschef.

Vertikal odling innebär att man odlar på höjden i flera hyllplan. Växterna behöver inget solljus utan får näring tack vare LED-ljuset. Själva krukan består av papper och torv och går att kompostera med syftet att vara så miljövänligt som möjligt.

Satsningen på närodlade örter direkt i butiken är den första i Norden. Grönska kommer att sköta odlingen och se till att allt ser bra ut. Örterna som planterats i butiken just nu är två veckor gamla och har fått växa till sig i Hammarbyhöjden, och det tar ungefär fyra veckor innan de är redo att säljas.

– Vi efterhärmar den vanliga odlingen, växterna får en naturlig vindpust och ljuset är anpassat så att det blir dag och natt. Vårt mål är att få fram ännu mer näringsrika plantor, säger Natalie de Brun.

Härodlat. Basilikan säljer bäst, här i odlingshyllan är de två veckor gamla och ska få växa till sig lite innan de säljs. Foto: Ella Söderberg

En ung industri

Att plantorna står och odlas direkt i butik är ett smart sätt att använda ytorna menar Natalie.

– Vi får även förfrågningar från skolor, restauranger och dagliga verksamheter om vertikal odling. Det är ett sätt att möta olika behov, skolor kan ju till exempel använda det i undervisningssyfte.

Hon menar att vertikal odling är en ung industri. Själva odlingsformen har funnits ett tag och att tekniken ständigt utvecklas. I dag finns det främst i USA, Japan och Sydkorea.

Dock benämns inte odlingen som ekologisk enligt svensk och europeisk lagstiftning, trots att de odlas lokalt och utan besprutningsmedel.

– Man får inte kalla det för ekologiskt då det måste ha växt under solljus och i anslutning till det naturliga kretsloppet, säger Natalie de Brun.

Hoppas växa

Den ört som säljer allra bäst är helt klart basilikan, ”queen of herbs” som Natalie beskriver den. På andra plats kommer koriandern.

– Teoretiskt kan man odla det mesta, men till exempel tomater och gurka tar längre tid. Bladgrönt går lite fortare och lämpar sig bra då det ofta är lågvuxna plantor, säger hon.

I framtiden hoppas de expandera mer.

– I dag importerar vi över 50 procent av vårt frukt och grönt. Vi tror att det finns ett stort utrymme och behov av den här typen av odling, säger Natalie de Brun.

Stockholm Direkt