Förbjuden läsning. Daniela Auerbach, bosatt i Bagarmossen, och Lovisa Henoch har gett ut tonårstjejers innersta tankar i bokform. Foto: Christoffer Röstlund Josson

De ger tonårstjejen upprättelse – genom 100 år gamla dagböcker

Upprättelse för tonårstjejer och deras tankar. Det är vad Lovisa Henoch och Daniela Auerbach är ute efter. De har samlat ihop tusentals sidor ur dagböcker från de senaste 100 åren och nu har arkivet blivit en bok.

  • Publicerad 18:00, 27 aug 2017

Vänskap, systerskap, jobbiga föräldrar och konflikter. Men även omvärldsanalys och, såklart, kärlek. Ämnena i tonårstjejers dagböcker är eviga. Även om det nog blivit mer alkohol och explicit sex på senare decennier, och språket är radikalt annorlunda 2017 jämfört med 1917.

Det säger Daniela Auerbach och Lovisa Henoch, två gamla Konstfack-kompisar som i flera år samlat in autentiska dagböcker från svenska tonårstjejer genom att gräva i arkiv och ta emot donerade böcker.

Skam-hajpen är total bland Stockholms unga

Nu har 100 sidor ur dem gets ut i boken "Tonårstjejens dagbok"; exakt som de ser ut i verkligheten, rubb och stubb med kludd och kladd. De är hämtade från hela landet och den äldsta är från 1904, den senaste från i år.

– Tonårstjejen skriver mest av alla och det är främst dagböcker. Nu har hon fått lite upprättelse genom tv-serien "Skam", men när vi började samla fanns här en lucka att fylla. Vi vill ge tjejen utrymme och genom dagboken, som spelar en central roll i hennes liv, så blir berättandet helt annorlunda än om det var något skrivet för en publik, förklarar Daniela Auerbach.

– Ja, det blir lite förbjuden tjuvläsningskänsla att läsa andras dagböcker, säger Lovisa Henoch.

Psykedeliska trafikskylten fixad efter skam-debatt på nätet

Enligt duon så mår tonårstjejen "som hon alltid har gjort, det är en komplicerad period". Men hon är också en positiv person med starka åsikter.

– Det är inte bara mörker. Jag skrattar mycket åt tonårstjejernas anteckningar. Dagens unga kan läsa och inte känna sig ensamma i sina känslor, och bli vis i att alla känt så här genom tiderna. Det är inte bara du som har en dum pappa, eller ätstörningar, säger Lovisa Henoch.

– Och föräldrar kan också läsa den för att minnas hur tufft det var att vara tonåring. Och unga killar med, för den delen. Det kanske kan uppmuntra dem att också börja skriva, säger Auerbach.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48