De gjorde tjurens rymning kort

Nyligen passade en tjur på Lovö på att rymma när elstängslet inte var på. Men när Monika Olczak och hunden Zvea åkte förbi var det färdiglekt.

  • Publicerad 13:35, 19 okt 2018

Jag föste bort honom med grimskaftet och lät honom inte tänka så mycket.

Förra onsdagseftermiddagen stod trafiken vid Drottningholm helt stilla en stund. På lokalradion pratades det om lösa kossor på Ekerövägen. Faktum var att en tjur hade tagit sig ur hagen, över vägen och en bit in på andra sidan.

Samtidigt åkte Monika Olczak från Västerhaninge till Träkvista för att hämta sin bordercollie Zvea som varit hos hundvakt, medan hon själv varit på jobbresa. Hon började ana oråd redan på vägen ut till Ekerö.

– Jag åkte förbi kossorna och observerade att en av dem hängde med huvudet över på andra sidan och käkade gräs. Då vet man ju att elen inte är på, säger hon.

På vägen tillbaka hörde hon om kossorna på radion och när hon närmade sig stod trafiken helt still i båda riktningarna.

– När det inte ens kom några bilar från stan ut mot Ekerö fattade jag ju att kossorna måste vara på vägen.

Eftersom hon lämpligt nog hade en bordercollie i bilen körde hon om kön så att hon kunde komma fram. Hon svängde in bakom vägassistansbilen, släppte ut hunden och såg den förrymda tjuren.

Men den blev inte långvarig ute i det fria.

– Jag hade ett långt rosa grimskaft till hästar i bilen, så jag gick fram till tjuren. Då kom även en ko ut till tjuren och fler var på väg att rymma, men en tjej stod och försökte stoppa dem med sina armar.

Monika Olczak tog ett snabbt beslut om att tjuren snabbt måste in igen.

– Jag föste bort honom med grimskaftet och lät honom inte tänka så mycket. Så han sprang snabbt tillbaka över vägen och in i hagen.

Var du inte rädd?

– Jag vet att kossor och tjurar inte alltid är så trevliga, men jag hann inte bli rädd. Det gick snabbt och kvickt. Tjuren fattade att jag menade allvar med grimskaftet.

Zvea kan valla får men är inte van vid kor, så hon fick hålla sig i bakgrunden.

– Men sedan fick hon ligga och hålla koll på korna medan de fixade med staketet, säger Monika Olczak.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

18-åring utreds för grovt knarkbrott

Nyheter En 18-årig man i Stenhamra ska ha varit med och hämtat två kilo tramadol från Norrköping till Stockholm. Nyligen häktades han för grovt narkotikabrott.söndag 24/3 10:15