Scheelegatan. En småstressad mamma jagar ifatt sina ungar. Foto: Ellen Ekman/Rabén&Sjögren

De gör bok av småbarnskamp på Kungsholmen

En tripp på Kungsholmen ner till affären är kanske inte det lättaste med två ungar. I alla fall inte om man ska tro "Olle & Bolle handlar" som är Charlotta Lannebos och Ellen Ekmans andra gemensamma bilderbok.

  • Publicerad 12:29, 2 okt 2018

I boken ska de båda bröderna tillsammans med mamma gå till affären för att handla ingredienser till lussebullsbaket. Bokens tema är att mamman i berättelsen har en idé om hur dagen ska löpa – och bröderna en helt annan.

Författaren Charlotta Lannebo vill att krocken ska kännas igen av både barn och föräldrar och illustratören Ellen Ekman har gjort research runt Charlottas lokala mataffär på Kungsholmen.

– I boken handlar familjen på Coop precis vid Rådhuset. Bilderna är naturligtvis inte helt verklighetstrogna men helt klart väldigt inspirerade från just den affären. Och när bröderna springer iväg där så är det längs Scheelegatan, säger Charlotta Lannebo.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Charlotta Lannebo har själv bott på Kungsholmen sen 1997.

– Alla mina syskon har typ alltid bott på Kungsholmen så att flytta hit kändes helt naturligt. Just Kungsholmen är varken det ena eller andra. Inte Östermalm och inte Söder – vilket passar min familj alldeles perfekt! säger Charlotta.

Handlingen i "Olle och Bolle handlar" är helt och hållet tagen ur Charlotta Lannebos egna liv. Så numera handlar hon nästan bara på nätet för att det fortfarande är lite vanskligt att gå in i en affär med två uppspelta barn.

Charlotta Lannebo. Kungsholmenbo och författare. Foto: Göran Segeholm

Ellen Ekman. Illustratör och serietecknare. Foto: Göran Segeholm