Skoltidningen Cumulus på Åva gymnasium siktar på att vinna priser för sin journalistik i år. På bild från vänster: Johanna Nager fotograf, Mikael Sundin lärare för tidningen, Maja Bay Overgaard chefredaktör och Julia Salvén reporter.

De gör journalistik om livet i Täbys skolkorridorer

Redaktionen på Åva gymnasiums skoltidning satsar på lokala historier och gemenskap mellan klasser. Nu vill de vinna pris för sin journalistik – igen.

  • Publicerad 11:54, 19 feb 2019

I ett litet rum med utsikt över skolgården sitter Åva gymnasiums skoltidning Cumulus. Datorerna är uppradade, eleverna pratar i mun på varandra och idéerna tar aldrig slut. Det senaste året har tidningen gått igenom en förändring – i år ska de satsa mer på berättelser som finns på skolan.

– Vi vill fokusera på det som händer här, eleverna och klasserna. Det viktiga med att ha en tidning är att man får en starkare gemenskap, säger chefredaktör Maja Bay Overgaard.

Redaktionen består av elever från olika klasser på skolan. Tillsammans driver de en hemsida där de publicerar texter, bilder och podcasts. Rubrikerna på hemsidan är allt från "50 år – samma Täby" till "Åvas nya toppspelare". Det stora målet är att innan sommaren skapa ett helt eget magasin.

– Det är kul att man får möjligheten att prata med olika elever. Vi har så många olika program, skulle det inte vara för tidningen så skulle vi inte träffas. Vi brukar skratta åt alla stereotyper som finns, tillsammans, säger Johanna Nager, fotograf på tidningen.

Prisvinnande

Cumulus startade 2006, och skrevs från början av en medieklass. Men att bli en del av redaktionen har under åren blivit ett eget val istället. Vissa på Cumulus får betyg och andra skriver för att de helt enkelt tycker att det är kul.

– Vi går en utbildning som är akademisk och det finns inte så stort utrymme för att vara kreativ men här får man vara det, säger Johanna Nager.

Tidningen har vunnit lilla journalistpriset två gånger och Tidskriftspriset för bästa skoltidning tre gånger. I år hoppas de på ännu en seger.

– Det är en rolig målsättning som vi har och i år tror jag att vi kan ha en chans, säger Mikael Sundin, lärare med ansvar för skoltidningen.

– Ja, men det är klart att vi kommer att göra det, säger Maja Bay Overgaard.

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt