Ölmakare. Julian Reisz, Niclas Tunebro och Matt Squire har grundat Brave Brews. Foto: Brave Brews

De gör öl av brödsmulor

En ny öl som görs på brödsvinn når matbutiker i Stockholm i slutet av veckan. Personerna bakom idén hoppas att den ska sprida sig till fler städer.

  • Publicerad 09:37, 9 jun 2020

Efter att ha läst en rapport om brödsvinn fick Julian Reisz, Niclas Tunebro och Matt Squire idén att starta Brave Brew och göra öl av överblivet bröd.

– Det slängs 80 000 ton bröd i Sverige varje år, vi började fundera på hur man skulle kunna minska det svinnet. Målet är att göra en öl och engagera butiker, bagerier och bryggerier så att det blir ett cirkulärt system som är hållbart och gynnar alla. Idén att göra öl av brödsvinn är inte ny men det har inte gjorts i stor skala, säger Julian Reisz.

Den första omgången öl beräknas vara ute i utvalda Coop-butiker i slutet av veckan och brödet kommer från Rosendals trädgård. Framöver är tanken att bröd som blir över i butikerna där ölen säljs ska användas för att tillverka ny öl.

– Vi kommer att samla ihop det och förbereda nästa bryggning. Upp till en tredjedel av malten i ölen ersätter vi med torkat bröd. Vi börjar i Stockholm men planen är att det ska kunna bli en modell som används i fler städer. Det här ska inte vara en engångsgrej, säger Julian Reisz.

Den första ölen, "Loafy lager", bryggs i samarbete med Värmdö bryggeri och finns i två varianter – 3,5 procent och alkoholfri.