Driver med oss. Teatergruppen Parterren består av Henrik Bergström, Johanna Rane och David Book. Nu gör de teater om Stockholm och stockholmare på Teater Pero och "Stockholmsdjur" har nypremiär den 11 mars. Foto: Sacharias Källdén

De gör satir om stockholmare – som djur

Under våren kommer teatertrion Parterren spela pjäsen Stockholmsdjur – där de leker med fördomar om stockholmare och Stockholm – ur djurens perspektiv.

  • Publicerad 20:40, 9 mar 2019

Det är teatergruppen Parterren som står bakom föreställningen, där David Book står för manus och Johanna Rane och Henrik Bergström står på scenen.

Gruppen skapades efter att alla tre blivit föräldrar och samtidigt försökt få ihop allt som tillkommer som frilansande skådisar. Nu kan trion kombinera livet som föräldrar och samtidigt spela teater.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gruppen har nu ambitioner på en trilogi av föreställningar med berättelser från Stockholm. Först ut är föreställningen Stockholmsdjur som har nypremiär på Teater Pero i Vasastan 11 mars. En föreställning där vi får möta 15 olika karaktärer baserade på den typiska stockholmaren, men ur lite andra perspektiv. Alla karaktärer är djur.

När den enda av vännerna som fortfarande är singel, inte har barn och som är ute och klubbar typ alla dagar i veckan – blir porträtterad som en and – blir det enligt Johanna Rane enklare för publiken att möta fördomarna.

– Det är satir och humor där vi driver med stockholmare och Stockholm. När stockholmaren då är en "klubb-and" som letar efter vitt bröd blir det lättare att ta till sig och skratta åt det typiska, säger hon.

"Är en hyllning"

Andra karaktärer vi får möta är de arkitekturintresserade svanparet som hamnar inför ett vägskäl när den ena råkar ut för en olycka i Nacka, Råsundaråttan som blir kär i Anneli och bäversonen som har en stor dag framför sig i dammen.

–  Jag identifierar mig mest med mullvaden. En journalist som tar andras berättelser och skapar någon slags underhållning av det, skämtar David Book.

Han berättar att teaterföreställningen är en hyllning till Stockholm – en hyllning som även innehåller en hel del kängor.

Han menar att det i samband med att man lever i en storstad som Stockholm är mycket färdigpaketerat. Att invånarna i en stressig och ytlig miljö kanske glömmer bort att tänka på vad som faktiskt är viktigt för just dem.

–  Det finns liksom färdiga åsiktspaket som styr vad man ska tycka om och hur man ska tänka, säger David Book och lägger till:

–  I föreställningen Stockholmsdjur får man följa ett gäng djurinvånare som alla genomgår en inre resa där de måste göra upp med det redan färdigpaketerade i deras liv.

Se Stockholmsdjur

Nypremiär 11 mars kl. 19.00. Spelas också: 12, 18, 20 och 21 mars kl. 19.00.

Biljetter kan köpas på kulturbiljetter.se.

Från 15 år.

Pjäsen spelas på Teater Pero, Sveavägen 114.

Stockholmsdjur hade urpremiär på Kulturhuset/Stadsteater, Fri Scen, i mars 2018.