Engagemang. Eva Borelius och Maria Avellan gick båda med i organisationen för att få möjlighet att hjälpa till i samhället. Foto: Maria Svensson

De gör sig redo för katastrofen

Om en katastrof, oavsett storlek, dyker upp finns det ett par personer som är redo att rycka in. På sin fritid ägnar sig medlemmarna i FRG åt att lära sig att hjälpa andra.

  • Publicerad 12:03, 19 nov 2018

I en konferenssal inne i brandstationen i Täby sitter en nyfiken grupp från Danderyd. De lyssnar intensivt på brandmästaren Johan Kroon, men frågorna haglar också.

De flesta i rummet känner inte varandra sen innan, men de har alla samma mål – att snart få hjälpa andra under kris. Därför går det nu tillsammans Frivilliga resursgruppens grundkurs (FRG).

– Det känns bra att så många är intresserade. Tanken är att vi ska skapa en kontakt med de brandmän som arbetar här och såklart lära oss lite mer, säger Anneli Hirsch som är ansvarig för kursen.

”Gav så mycket”

Tanken med FRG är att utbildade från organisationen ska rycka in när samhällets resurser behöver stöd. Organisationen, som är en underorganisation till Danderyds Civilförsvarsförening, har funnits sedan 2004, och startades efter det att tsunamikatastrofen inträffade i Thailand.

– Man upptäckte att det inte fanns tillräckligt med resurser i Sverige då och man var tvungen att ta tag i det, säger Anneli Hirsch.

Brandmästaren Johan Kroon fyller i:

– Civilförsvaret har nedmonterats under åren, men nu har det börjat byggas upp igen, och där kommer ni in så klart, säger han och blickar ut över publiken.

Anneli Hirsch, som gick med i organisationen 2016, säger att ett viktigt skäl till att vara med i FRG är gemenskapen och känslan av att man kan hjälpa andra. Innan hon gick med i FRG hjälpte hon till vid mottagandet av flyktingar vid den nedlagda förskolan Pärlan i Djursholm, men när behovet av hjälp minskade infann sig ett tomrum.

– Jag tyckte att det gav mig så mycket och det blev verkligen tomt när det tog slut. Då kände jag att jag vill göra något annat och gick med i organisationen, säger hon.

Nere på första plan är det genomgång av alla fordon som står parkerade i garaget. Gruppen blir instruerade i hur en utryckning ser ut och vad som är brandmännens uppgifter när det värsta inträffar.

– Kan vi då hjälpa till med något av detta? undrar en person i gruppen.

– Nej nej, men vi kan ge brandmännen lite vatten, svarar Maria Avellan, även hon ansvarig för kursen.

Jobbar för ett bättre samhälle

Utöver brandutbildning lär deltagarna sig hur de möter människor i kris, första hjälpen och hjärt- och lungräddning. De utbildas för större händelser som farliga föroreningar och stora bränder, men kan även vara med och hjälpa till om Danderyd skulle bli av med vattnet mer än i ett dygn.

– Då är det vi som ska sätta upp tillfälliga vattenposter och informera allmänheten om hur det fungerar, säger Maria Avellan.

En som sökt sig till utbildningen är Eva Borelius. Hon har bott i Danderyd länge och har under flera år arbetat som volontär inom äldreverksamheten.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att arbeta för att få ett bättre samhälle, säger hon.

Hon likt de andra i gruppen kommer efter utbildningen kunna bistå räddningstjänsten på flera sätt. Händer det något i kommunen, ja då kommer man garanterat se många blåa västar.

– Det bästa med detta är att man är med och stärker gemenskapen där man bor, säger Eva Borelius.

Frågvisa. Besökarna hade många frågor till brandmännen under kvällen. Foto: Maria Svensson

Civilförsvaret

Civilförsvaret sorterar under MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och att engagerar och informerar invånare om en mängd olika civila försvarsfrågor, till exempel ”Om krisen eller kriget kommer”.

Danderyds civilförsvarsförening, en del av Civilförsvarsförbundet, samarbetar med FRG, Frivilligas resursgrupp, när det kommer till operativa frågor.

Det är FRG som håller i utbildningarna av frivilliga.

Danderyds civilförsvarsförening har 140 medlemmar men siktar på 300 år 2020.

Källa: Fredrik Näslund,
ordförande i Danderyds
civilförsvarsförening.

Misstänkta för Stocksundsmordet släpps på fri fot

Nyheter Man i 50-årsåldern sköts utanför matbutik De tre personer som suttit anhållna, misstänka för mordet på en man i 50-årsåldern i Stocksund, släpps nu på fri fot.fredag 23/8 12:10

Nya kaffetrenden: Hon syr sina egna filter

Nyheter "Räcker i minst 10 år" Att använda kaffefilter i tyg istället för papper är både miljövänligt, gott och kul. Det tycker Madeleine Lundgren, uppvuxen i Vallentuna, som ger sina bästa tips till den som vill haka på den nya...fredag 23/8 11:33
Stockholm Direkt