De gör upp om nytt företagspris

En bakar bröd hemma, en annan har nyligen anställt för första gången och den tredje siktar på att nå några av världens största städer. Så kan trion som kan vinna pris när Håbo håller sin första företagsgala presenteras.

  • Publicerad 09:48, 29 okt 2018

Som bekant väntar det snart en företagsgala i Håbo. Den 9 november anordnar HQF och Företagarna en tillställning på Åbergs. Nu står det klart vilka som kan vinna pris. Dels delar HQF, Håbo Qvinnors Företagsnät, ut Årets spira. Där är Marie Holmqvist, Håbo Bibliotek, Katarina Bonde, Stall Katarina Bonde och HIKF (Håbo Internationella Kvinnors Förening) nominerade.

Dessutom kommer priset Bästa Nyetablering i Håbo 2017, utdelas av Företagarna i Upplands-Bro & Håbo. Också här är det tre nominerade och det är tre företag med minst sagt olika utgångspunkter.

Sara Lindh tar emot hemma i huset där hon numera driver företaget Saras bröd.

– Ja, du har kommit rätt, skrattar hon när hon öppnar dörren.

Det doftar från köket där limpor vilar på galler och där kakor göms under en handduk.

– Jag har velat göra det här länge, men så började man tänka. ”Okej, då behöver jag en lokal som är så stor, jag behöver anställda och det och det och det” och då blir det inte. Då blir man kvar i det man håller på med. Frågan jag ställde då, var: ”Hur litet kan jag börja?”

Svaret var just så här litet. Hemma i köket i huset i Bålsta. Härifrån utgår verksamheten och människor kommer dit för att handla. Hon startade för ett år sedan, men först nu har hon lämnat deltidsjobbet och ägnar sig på heltid åt bakandet.

– Jag har alltid jobbat med mat, alltid bakat. Jag är kostvetare i grunden. Sedan jobbade jag i livsmedelsindustrin i tio år ungefär, men jag kände att det var aldrig mina produkter, berättar hon.

Nu är det från ax till limpa, så att säga. När människor inte handlar hos Sara kommer Sara till människorna i form av något som heter Reko-ring.

– Det utgår från en Facebookgrupp. Där lägger producenterna upp vad man har att sälja den här veckan. Oftast är det en ganska kort tid, en halvtimme på en parkering. Jag är i Västerås och Uppsala. Allt är förbeställt och allt är närodlat. Man får bara vara med om man själv tillverkat det man säljer, berättar hon.

Hur känner du inför nomineringen?

– Jag blev jätteförvånad och jätteglad. Jag hade inte räknat med det. Jag gör det ju bara hemma. Min plan är något större lite längre fram.

Hur ser planen ut?

– På sikt ... jag vill inte bli något stort. Jag vill bara göra schysst bröd i Bålsta. Men jag vill ha ett större utbud och att fler ska upptäcka mig.

Rivstart

Mikael Wrandling har minst en sak gemensamt med Sara Lindh. Han blev överraskad när han fick reda på att han blivit nominerad. Företagsstarten har dock gått som tåget sedan han drog igång Bålsta rörmokeri.

Det har gått jättebra och jag anställde min första person här i somras. En kille från Skokloster. Det är mitt mål, att bli den lokala rörmokaren i Bålsta, berättar han.

Efter många år i branschen står han nu för första gången på helt egna ben.

– Barnen har blivit så pass stora att det var dags för mig att starta bolag. Det är något jag har varit sugen på ett längre tag.

Tredje företaget är betydligt större med mål långt bortom Håbo. Ja, bortom Sverige. Dynamic Windsurfing vill finnas i en mängd storstäder runtom i världen så småningom. Företaget existerar redan i Stockholm och Malmö, men även i Skokloster eftersom det är där ägarna bor. Annabel David, född i Frankrike, förklarar.

– Platsen är perfekt. Det är blåsigt där och folk kommer ifrån Bålsta och Uppsala. Vi har lyxen att bo nära slottet och andra besökare kommer också med förfrågningar.

– Vi vill ta sporten till folket, säger hon.

De nominerade är:

Årets Spira – utdelas av HQF

Marie Holmqvist, Håbo Bibliotek

Katarina Bonde, Stall Katarina Bonde

HIKF (Håbo Internationella Kvinnors Förening) 

Bästa Nyetablering i Håbo 2017 – utdelas av Företagarna i Upplands-Bro & Håbo

Saras bröd, Sara Lindh

Bålsta Rörmokeri, Mikael Wrandling

Dynamic Windsurfing, Annabel David

Höggravid kvinna togs för rattfylleri

En bilist stoppades på Granebergsvägen i Bålsta i natt. Föraren var en höggravid kvinna. Hon blåste positivt och misstänks för rattfylleri.fredag 23/8 12:00

Barrikaderade sig i rivningsfastighet

En man i 40-årsåldern, skriven i Stockholm, tyckte inte alls att en villa skulle rivas. Han barrikaderade sig där.tisdag 20/8 10:12

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt