SKA PRÖVAS. Mark-och miljööverdomstolen meddelar idag att de ska pröva mark- och miljödomstolens avslag på detaljplanen. Foto: Tomorrow

De grönblå står fast vid nej till Nobel Center trots nytt domstolsbesked

Mark- och miljööverdomstolen har idag beslutat att ge prövningstillstånd till detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. Men Stockholms nya politiska styre lovar att stoppa allt innan dess.

  • Publicerad 15:33, 31 okt 2018

Idag meddelade Mark- och miljööverdomstolen att de beslutat att ge prövningstillstånd för Nobel Centers detaljplan.

Hos Socialdemokraterna och oppositionsborgarrådet Jan Valeskog är det mungiporna uppåt. Beslutet innebär enligt honom att den högsta rättsliga instansen ser tydliga brister i den tidigare domen av Mark-och miljödomstolen, som upphävde beslutet att anta detaljplanen.

– Jag är glad över att vi fick besked och att man har sett brister i den tidigare domen. Nu måste det här projektet prövas i högsta instans och vi kommer få tydliga svar vad juridiken säger i frågan. Efter det får politiken ta vid, säger Jan Valeskog.

Normalt brukar det ta cirka ett år innan Mark- och miljööverdomstolen lämnar besked och kan meddela vad de kommit fram till.

– Om man inte inväntar beskedet utan redan nu säger nej till projektet är det en stor skandal. Då frångår man alla regler. Det måste vara slut på lekstugan som varit kring Nobel Center. Det är total oansvarigt om man beslutar sig för något innan allt är fullt utrett, säger Jan Valeskog.

Nya stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) kommentar beskedet i en skriftlig kommentar till StockholmDirekt. Han skriver att staden kommer att dra tillbaka sitt tidigare överklagande.

– I och med att Mark- och miljööverdomstolen har gett prövningstillstånd för ett Nobel Center på Blasieholmen kommer staden att dra tillbaka sin överklagan, för att tillsammans med Nobelstiftelsen försöka finna en ny placering i Stockholms stad. Detta i enlighet med vad den grönblå majoriteten meddelat tidigare. Beslut kommer att enligt planeringen ske vid nästa kommunstyrelse, säger Joakim Larsson stadsbyggnadsborgarråd.

Senaste turerna kring Nobel Center i korthet

Maj: Detaljplanen för Nobel Center upphävs av Mark-och miljödomstolen.

September: Den tidigare majoriteten överklagade domen till Mark-och miljööverdomstolen.

Oktober: Det blir maktskifte i Stadshuset och den nya grönblå majoriteten säger att de inte kommer besluta om att bygga Nobel Center.

31 oktober: Mark- och miljöverdomstolen beslutar att ge prövningstillstånd för Nobel Centers detaljplan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.