Ombildning. Dennis Wedin (M) är nytt fastighets- och bostadsborgarråd. Ett av de första beskeden är att boende i allmännyttans bestånd i förorter ska få ombilda sina lägenheter. Foto: Pressbild/Maja Brand

De grönblå vill ombilda hyresrätter i förorterna

Boende i ytterstaden ska få ombilda sina lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter, precis som när Alliansen styrde förra gången. Det beskedet ger nya bostads- och fastighetsborgarrrådet Dennis Wedin (M).

  • Publicerad 16:30, 15 okt 2018

Spångamoderaten Dennis Wedins nya jobb är att basa över bostads- och fastighetsfrågor i stadshuset de kommande fyra åren.

Ett av de första beskeden han ger är att boende i allmännyttans bestånd i ytterstaden få möjlighet att ombilda sina hyreslägenheter till bostadsrätter.

Kan det även bli aktuellt i innerstaden?

– Nej. Möjligheten att ombilda gäller varken innerstaden eller närförorterna utan endast ytterstaden där det finns övervägande andel hyresrätter. Beslutet måste komma från de boende själva och försäljningen ska ske till marknadsmässiga priser, säger Dennis Wedin.

Det nya grönblåa styret har nu även satt som mål att bygga 10 000 klimatsmarta bostäder om året fram till 2025.

– Det blir en blandning av bostadsrätter och hyresrätter. Vi har inte sagt något om fördelningen men vi vill ha blandade upplåtelseformer, säger Dennis Wedin.

"Fastigheter måste ha ett syfte"

För att nå upp till 10 000 bostäder varje år vill han starta ett internt arbete med syfte att korta handläggningstiderna.

På fastighetssidan vill han dra igång en inventering av stadens fastighetsbestånd.

– Vi ska vara den bästa förvaltaren men det måste finnas ett syfte för våra fastigheter. De som inte fyller ett syfte kan det bli aktuellt att sälja och på så sätt få in pengar till staden, säger Dennis Wedin.

Du är ju Spångabo och har fram tills nu suttit som ledamot i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta. Vad har det för betydelse för Spånga-Tensta att du nu tar plats i politikens toppskikt?

– En stor fråga är ju trygghetsfrågan och nu får jag bevisa i handling att vi gör något åt detta. Jag ser fram emot det trygghetspaket vi ska lägga fram med fler ordningsvakter, övervakningskameror och en trygghetsjour för bland annat näringsidkare i Spånga-Tensta, säger Dennis Wedin.

Här är Stockholms nya borgarråd

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Inbrottsvåg på skolor i Västerort

Nyheter Polisen: Skolorna borde ha kassaskåp Flera skolor i Bromma och Hässelby-Vällingby har de senaste veckorna drabbats av inbrott. Att komma över skolornas laptops och läsplattor är tyvärr inte så svårt, enligt polisen.tisdag 11/12 16:42

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48