Ombildning. Dennis Wedin (M) är nytt fastighets- och bostadsborgarråd. Ett av de första beskeden är att boende i allmännyttans bestånd i förorter ska få ombilda sina lägenheter. Foto: Pressbild/Maja Brand

De grönblå vill ombilda hyresrätter i förorterna

Boende i ytterstaden ska få ombilda sina lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter, precis som när Alliansen styrde förra gången. Det beskedet ger nya bostads- och fastighetsborgarrrådet Dennis Wedin (M).

  • Publicerad 16:30, 15 okt 2018

Spångamoderaten Dennis Wedins nya jobb är att basa över bostads- och fastighetsfrågor i stadshuset de kommande fyra åren.

Ett av de första beskeden han ger är att boende i allmännyttans bestånd i ytterstaden få möjlighet att ombilda sina hyreslägenheter till bostadsrätter.

Kan det även bli aktuellt i innerstaden?

– Nej. Möjligheten att ombilda gäller varken innerstaden eller närförorterna utan endast ytterstaden där det finns övervägande andel hyresrätter. Beslutet måste komma från de boende själva och försäljningen ska ske till marknadsmässiga priser, säger Dennis Wedin.

Det nya grönblåa styret har nu även satt som mål att bygga 10 000 klimatsmarta bostäder om året fram till 2025.

– Det blir en blandning av bostadsrätter och hyresrätter. Vi har inte sagt något om fördelningen men vi vill ha blandade upplåtelseformer, säger Dennis Wedin.

"Fastigheter måste ha ett syfte"

För att nå upp till 10 000 bostäder varje år vill han starta ett internt arbete med syfte att korta handläggningstiderna.

På fastighetssidan vill han dra igång en inventering av stadens fastighetsbestånd.

– Vi ska vara den bästa förvaltaren men det måste finnas ett syfte för våra fastigheter. De som inte fyller ett syfte kan det bli aktuellt att sälja och på så sätt få in pengar till staden, säger Dennis Wedin.

Du är ju Spångabo och har fram tills nu suttit som ledamot i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta. Vad har det för betydelse för Spånga-Tensta att du nu tar plats i politikens toppskikt?

– En stor fråga är ju trygghetsfrågan och nu får jag bevisa i handling att vi gör något åt detta. Jag ser fram emot det trygghetspaket vi ska lägga fram med fler ordningsvakter, övervakningskameror och en trygghetsjour för bland annat näringsidkare i Spånga-Tensta, säger Dennis Wedin.

Här är Stockholms nya borgarråd

Ung man knivhuggen i Hässelby gård

Nyheter Polisen går igenom övervakningsfilmer Sent i lördags kväll påträffades en ung man med stickskador i ryggen på Hässelby torg. Polisen går nu igenom övervakningsfilmer som kan ha fångat händelsen.måndag 18/11 14:00

Så har flytten funkat för ambulansen

Nyheter Stationerna i Bromma och Vällingby finns nu i Rissne Ambulansstationerna i Vällingby och Bromma har slagits ihop och flyttat till Rissne. Trots det kommer beredskapen i Västerort vara lika god som innan, menar stationschefen Richard Erhardt.måndag 18/11 11:29

Vi är Västerort

Stockholm Direkt