De hade velat ha mer valdebatt om miljön

Både på riksplanet och lokalt är det ovisst vem som får styra. Vi träffade några Mälaröbor för att ta del av deras reaktioner efter valet.

  • Publicerad 12:25, 17 sep 2018

Vi hade hoppats på mer diskussion om miljön efter den sommaren vi har haft.

Efter en intensiv valspurt fick Mälaröborna säga sitt i valen till riksdagen, kommunen och landstinget. Men utifrån resultat vet vi ännu inte riktigt vad det kommer att innebära.

När Mälarö Tidning gav sig ut för att fånga in reaktioner var det till viss del besvikna väljare vi mötte.

Drottningholmsparet Göran Lomaeus och Anne-Li Holmgren Lomnaeus tycker att frågor som rör miljön är absolut viktigast. Men miljön kom i skymundan i valrörelsen, tycker de.

– Vi hade hoppats på mer diskussion om miljön efter den sommaren vi har haft. Mår inte Moder jord bra kan inte människan må bra. Jag brukar använda ett gammalt ordspråk som säger att inte förrän den sista fisken är fångad, den sista floden är förgiftad och det sista trädet fällt förstår människan att man inte kan äta pengar, säger han.  

Anne-Li Holmgren Lomaeus är glad att Miljöpartiet gjorde ett bättre resultat i Ekerö än i riksdagsvalet. Lokalt har hon noterat att det blev ett rejält tapp för Moderaterna och att Liberalerna har hamnat i en speciell sits.

– Jag hoppas att de kan samarbeta med de rödgröna, säger hon.

Ekeröbon Britt Eurén är politiskt intresserad och har följt med i valet både lokalt och nationellt. Hon hade hoppats på en annan utgång i riksdagsvalet.

– Det var en besvikelse att de röda inte fick fler röster. Jag tror att mycket handlar om invandringspolitiken och att de inte riktigt har stått upp för det de sagt sig stå för tidigare, säger hon.

Lokalt upplever hon att bostadsfrågan har bidragit till Moderaternas tapp.

– Mycket ändras på Ekerö och det hade behövts fler bostäder. Nu hoppas jag att Liberalerna kan liera sig med Socialdemokraterna, säger Britt Eurén.

För Tappströmsbon Jan Domagala var det ett väntat resultat att Moderaterna skulle tappa i kommunvalet.

– Det går åt rätt håll lokalt. Det har byggts alldeles för lite hyresrätter och i takt med invandringen och att vi blir fler borde det ha lösts. Det är det jag tror har gjort att Moderaterna har tappat här, säger han.

I övrigt har han inte speciellt stort förtroende för politiker, det gäller såväl kommunalt som nationellt.

– Jag känner att de mer fokuserar på att få väljarnas röst än att faktiskt driva igenom reformer, säger Jan Domagala.

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15