Västerorts Pizzagrossist levererar varor till nästan 40 procent av Storstockholms pizzerior. Från vänster medarbetarna Gabriel Amrani, Hans Lundin, Thomas Löf och grundarna Anastasios Parastatidis och Jannis Amiridis. Foto: Ylva Bergman

De håller 40 procent av Stockholms alla pizzerior rullande

1981 startade Jannis Amiridis och Anastasios Parastatidis en pizzeria i Solhem. 35 år senare förser de nästan 40 procent av Storstockholms pizzerior med pizzatillbehör.

  • Publicerad 16:34, 12 okt 2016

Det var en fördel att vi själva var bagare, vi visste vad vi sålde. I början knackade vi dörr hos pizzeriorna och berättade om vårt företag. De första fyra åren jobbade vi sju dagar i veckan, från sju på morgonen till tio på kvällen.

I en anonym lagerlokal i Lunda industriområde är de dryga 2 000 kvadratmeterna fyllda till taket med krossade tomater, jalapeños och läskburkar.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, vi ville bara att det skulle gå runt, säger Jannis Amiridis medan han visar runt i lagret.

Sedan 26 år tillbaka driver han Västerorts Pizzagrossist tillsammans med sin svåger Anastasios Parastatidis. Idag levererar de varor till nästan 40 procent av Storstockholms pizzerior.

– Vi är själva gamla pizzabagare, det var så affärsidén började, säger Anastasios Parastatidis.

"Det jag kan sakna från att jobba i pizzeria är kontakten med kunderna", säger Jannis Amiridis. Foto: Ylva Bergman

"Folk garvade åt oss i början"

1981 köpte Jannis och Anastasios Gerds café, som hade funnits på samma plats i Solhem sedan 1940-talet. De bestämde sig för att göra om kaféet till en pizzeria, men valde att behålla namnet Gerd.

– Vi kände lite folk som höll på med pizza, det var ganska populärt då. På den tiden fanns det bara en annan pizzeria i Spånga, säger Jannis Amiridis.

Att börja jobba som pizzabagare utan någon tidigare erfarenhet var tufft, minns han.

– Folk garvade åt oss i början. Vi kämpade som bara den medan folk stod och väntade på sina pizzor. Det var jobbigt, men med tiden började vi få mycket kunder, säger Jannis Amiridis.

Trots att Gerds pizzeria växte i popularitet valde Jannis och Anastasios att sälja stället efter nio år. De hade sett ett behov av någon som levererade bra råvaror till pizzeriorna och bestämde sig för att starta en egen pizzagrossist.

– Det var en fördel att vi själva var bagare, vi visste vad vi sålde. I början knackade vi dörr hos pizzeriorna och berättade om vårt företag. De första fyra åren jobbade vi sju dagar i veckan, från sju på morgonen till tio på kvällen, säger Jannis Amiridis.

Sedan starten 1990 har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1500 varor. Foto: Ylva Bergman

Erbjuder 1500 sorters varor

De började försäljningen i en mindre lokal i Lunda industriområde. Snart tvingades de hitta en större lokal i samma område.

– I dag är vi 25 anställda. Förutom på papperet har vi inga formella roller, alla har sin del i företaget, säger Anastasios Parastatidis.

Sedan starten har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1 500 varor. Anastasios och Jannis säger att de är stolta över att kunna hålla en hög kvalité på de råvaror de säljer.

– Förut sålde vi mycket burkchampinjoner, men nu är det färska som gäller. Själv tycker jag att det är godare med champinjoner på burk, de färska smakar ju inte så mycket, skrattar Jannis Amiridis.

"Våra kunder började fråga efter fler sorters pålägg: bananer, jordnötter, allt möjligt", säger Jannis Amiridis. Foto: Ylva Bergman

"Testade pizza med köttbullar och potatismos"

Han berättar att de under årens lopp fått anpassa utbudet till den pizzatrend som gäller för stunden. På 1990-talet var det mexikanska smaker som gällde, i dag är det de italienska påläggen som är populärast bland kunderna: Ruccola, prosciutto och gorgonzola.

– När vi började fanns det kanske 13 sorters pizza på menyn, nu finns det säkert ett 70-tal att välja mellan på de flesta pizzerior. Våra kunder började fråga efter fler sorters pålägg: bananer, jordnötter, allt möjligt, säger Jannis Amiridis.

De har själva experimenterat med lite olika pizzapålägg – vissa mindre lyckade än andra.

– För några år sedan försökte vi ta fram en pizza med köttbullar och potatismos, men det gick inte hem hos stockholmarna. Men det kostar inget att testa, skrattar Jannis Amiridis och fortsätter:

– Mattrender kommer och går, men pizza kommer aldrig att försvinna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får Hässelby-Vällingby en egen Oscarsgala

Nyheter Unga ska göra film om sin vardag Unga mellan 13 och 19 år ska få lära sig att göra film om sin vardag. I samband med Oscarsgalan i Hollywood nästa år rullas röda mattan ut även i Hässelby då filmerna ska visas och prisas.tisdag 20/11 16:25

Skadad man hittad i Barkarby

Nyheter Har förts till sjukhus En man har hittats skadad vid Barkarby flygfält på tisdagsförmiddagen. Polisen är på plats och mannen har förts till sjukhus.tisdag 20/11 13:17