Veteran. Palle Åberg, 85, har jobbat i Observatoriet i snart 20 år. Foto: Sacharias Källdén

De håller koll på Observatoriet

På Observatoriet är den yngsta observatören 66 år. Vi följde med Palle Åberg, 85, uppför alla trapporna till hans arbetsplats på Observatoriekullen.

  • Publicerad 08:00, 21 apr 2018

Palle Åberg, 85, har jobbat som observatör i Observatoriet på Observatoriekullen i snart tjugo år.

– Vi är åtta stycken som sköter det här, så det blir jobb ungefär fyra dagar i månaden. Vi gör tre observationer om dagen, berättar han.

– Det finns de som går i pension men en kille höll på tills han var 95. Jag var meteorolog från början. Det här är ett väldigt trevligt jobb. Om inte annat får man lite motion, säger Palle Åberg när vi har kommit upp för alla trappor.

– De första tio åren brukade jag ta med min fru upp.

På sommaren mäts sikt och molnighet klockan 8, 14 och 20.

– Vi mäter med blotta ögat och har olika riktmärken, som Nackamasten och Wenner-Gren Center. Sedan rapporterar vi i intervaller, som till exempel 2-4 kilometer.

SMHI och Observatoriet på Observatoriekullen tog nyligen emot utmärkelsen ”Centennial station” från Meteorologiska världsorganisationen. Den ges till mätstationer som haft obrutna mätserier i fler än 100 år. Något Observatoriet klarar med råge – ända sedan 1756 har man gjort mätningar därifrån. I förra veckan var SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt på plats vid Observatoriet för en liten ceremoni.

– Sverige var ett av de första länderna som började med mätningar. Det är väldigt viktigt att kunna observera på en och samma plats vad som händer med klimat och natur, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.