Veteran. Palle Åberg, 85, har jobbat i Observatoriet i snart 20 år. Foto: Sacharias Källdén

De håller koll på Observatoriet

På Observatoriet är den yngsta observatören 66 år. Vi följde med Palle Åberg, 85, uppför alla trapporna till hans arbetsplats på Observatoriekullen.

  • Publicerad 08:00, 21 apr 2018

Palle Åberg, 85, har jobbat som observatör i Observatoriet på Observatoriekullen i snart tjugo år.

– Vi är åtta stycken som sköter det här, så det blir jobb ungefär fyra dagar i månaden. Vi gör tre observationer om dagen, berättar han.

– Det finns de som går i pension men en kille höll på tills han var 95. Jag var meteorolog från början. Det här är ett väldigt trevligt jobb. Om inte annat får man lite motion, säger Palle Åberg när vi har kommit upp för alla trappor.

– De första tio åren brukade jag ta med min fru upp.

På sommaren mäts sikt och molnighet klockan 8, 14 och 20.

– Vi mäter med blotta ögat och har olika riktmärken, som Nackamasten och Wenner-Gren Center. Sedan rapporterar vi i intervaller, som till exempel 2-4 kilometer.

SMHI och Observatoriet på Observatoriekullen tog nyligen emot utmärkelsen ”Centennial station” från Meteorologiska världsorganisationen. Den ges till mätstationer som haft obrutna mätserier i fler än 100 år. Något Observatoriet klarar med råge – ända sedan 1756 har man gjort mätningar därifrån. I förra veckan var SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt på plats vid Observatoriet för en liten ceremoni.

– Sverige var ett av de första länderna som började med mätningar. Det är väldigt viktigt att kunna observera på en och samma plats vad som händer med klimat och natur, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56