Event. På lördag kan man gå hit för att vara med när årliga brunnsdrickningen vid Johanneskällan. Foto: Privat

De håller liv i uråldrig tradition i Täby

På lördag kan alla Täbybor vara med på den årliga brunnsdrickningen vid Johanneskällan. I år kommer även Gribbylunds Fastighetsägareförening att ta med sin offerstock. Vi tog ett snack med suppleant Anders Forsman, som vill hålla traditionen vid liv.

  • Publicerad 16:57, 11 jun 2019

Varför gör ni detta?

– Det är en gammal tradition från 1800-talet. Man höll på med brunnsdrickningen fram till 1984, sen tog det slut. 2014, då vi byggde om källan, så började man med det igen. Då hade brunnen fått en ny övertäckning och en ny bänk. Det är en naturlig källa där det kommer vatten och är den dokumenterad från 1700-talet. Man vet även att det var en offerkälla.

Vad menas med en offerkälla?

– Man offrade pengar och bad om att få bättre skörd. Den rinner norrut och då anses det vara en offerkälla.

Varför ska man dricka ur den?

– Därför att källvattnet ger styrka, den ”ger märg i ben” som man säger, och man blir stor och stark. Det som är roligt med den här källan är att det är en fornlämning och de som går runt Rönningesjön dricker ur den året runt. Människor går dit med petflaskor och fyller på. De som bodde på Gribbylunds gård under 1800- och 1900-talen hade källan som dricksvatten.

Hur kommer det sig att föreningen har en offerstock?

– Det är också en tradition. Det är inte så att vi ska offra en människa eller ett djur, utan det är en kollektstock. Vi har haft den i vår ägo hela tiden men vi har inte använt den sedan 1984. Hembygdsföreningen berättade för oss att den är värdefull och därför har vi nu valt att använda den.

Vad hoppas du på inför lördag?

– Vi hoppas ett vi får fint väder och att det kommer mycket folk. Och att man har picknickkorgen med sig då det är en utsiktsplats precis bredvid!

Ger vattnet någon effekt då?

– Det är gott och friskt vatten som kommer från berget och Täby kommun tar prover på det minst en gång om året. Jag brukar skoja och säga att den ger evigt liv men det kan jag inte garantera.

Brunnsdrickning vid Johanneskällan

Startar klockan 15.00 den 15 juni, samma dag som Trefaldighetsafton.

Källan ligger på Rönningesjöns västra strand nedanför Källparksvägen. Parkera vid Ängsholmsbadet och promenera sedan längs med vattnet upp till källan.

Det kommer vara musik och välkomsttal samt lite historik om brunnsdrickning och picknick som man få ta med själv.

Man kan ge pengar till offerstocken vid brunnsdrickningen, kollekten går till Svenska kyrkan, Gribbylunds kapell.

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt