Hälsovinst. Företaget Ziehl-Abegg satsade på hälsan och såg många nå sina personliga mål. Foto: Daniel Sjöberg

De hälsosatsade bort 70 kilo

En säljutbildning blev starten på en hälsosatsning hos Ziehl-Abegg Sverige AB i Enköping. Nu kan företaget konstatera en rejäl viktnedgång och flera kroppsliga vinster. – Om tio år är det här grejen, säger vd Henric Johansson.

  • Publicerad 12:15, 7 okt 2017

Även ett stillasittande jobb kräver fysisk förmåga. Det förstod Henric Johansson när hans företag hade en säljutbildning.

– Vi hade en gästföreläsare som heter Mikael Mattsson, som förklarade hur hjärnan fungerar av pulshöjning, motion och sådana saker. Att man kan prestera mycket bättre i sitt jobb om man är i fysisk form, säger Johansson.

Det hela ledde till ett projekt där Ekans hälsa plockades in. Hälsocoach Anna Ekström Gusén jobbade under lång tid med de anställda.

– Vi ville ha ett långt projekt för vi ville förändra hur folk lever här. Men jag var skeptisk till en början, säger Johansson.

Alla som ville fick vara med och sätta individuella mål. Bland de 20 anställda var de flesta intresserade och i oktober förra året startade allting.

– Det var upp till varje person om de ville ställa sig på vågen. De flesta gjorde det. Vi kollade vikt, BMI, fettprocent, muskelprocent, bukmått, midjemått och blodtryck. Dessutom hade vi ett frågeformulär som folk fick fylla i, säger Anna Ekström Gusén.

Vad har ni sett för resultat?

– 70, 80 procent av företaget har gjort jättebra ifrån sig. Man har satt upp sina individuella mål och så har man uppfyllt dem. Totalt har hela företaget gått ner över 100 centimeter i midjan och 70 kilo i vikt och då var en tredjedel inte ens ute efter att gå ner i vikt utan ville snarare gå upp i vikt, bygga muskler. Så därför är siffrorna lite fel, men jag ser bara riskerna i hur man lever, så sätter man upp mål och så når man dessa och nästan 80 procent har gjort det, säger Ekström Gusén.

– Vi på det här företaget ser ut ungefär som människor i allmänhet gör. De som behövde gå ner i vikt har gått ner ungefär tio kilo per person. Ett par av dem kunde till exempel sluta äta blodtrycksmedicin. Det är verkligen bra, säger Henric Johansson.

Sysslar många företag med det här?

– Inte i Enköping. Det tror jag inte. Man har sin hälsovård, men inte så här djupt med personlig coachning. Det är nog lite mer unikt, säger Anna Ekström Gusén.

– Om tio år är det här grejen, det är vi båda övertygade om. Det finns så stora vinster att göra för företagen, säger Henric Johansson.

Att leva hälsosamt är ju bra, men finns det inte en risk att man sätter ljuset på det här med vikt, utseende och så vidare. Att fokuset blir felaktigt?

– Vi fokuserade inte alls på vikten även fast det var många som ville det. Det blev som en liten peppning kring det, men det var inte alls fokus. Börjar man bara äta rätt så blir resultatet oftast att man går ner lite i vikt. Det här handlar inte om att bli snygg utan om att må bra. Du kan ha högt blodtryck trots att du är smal.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19